Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 5,87% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο έτος

Σε επίπεδο έτους, το Ενεργητικό έχει σημειώσει άνοδο 5,87%, η οποία προέρχεται πλέον - μόνον – από την κατά 0,31% αύξηση μεριδίων, που αντιστοιχούν σε εισροές 48,502 εκατ. €

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 31/5/2017

Η έντονη υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,09% σε συνδυασμό με την αρνητική μέση απόδοση της αγοράς των Α/Κ κατά -0,24%, συνέτειναν στην πτώση του Ενεργητικού. Πιο συγκεκριμένα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια μειώθηκαν -0,18% και διαμορφώθηκαν στα 6,798 εκατ. € (περί των επιπέδων συσσώρευσης των τελευταίων ημερών). Οι ημερήσιες εκροές του Θεσμού των Α/Κ ανήλθαν σε 4,038 εκατ. €.

Προστιθέμενες οι παραπάνω εκροές, στις εξαγορές που έλαβαν χώρα στην υπόλοιπη διάρκεια του μήνα, τελικά ο φετινός Μάιος θα χαρακτηριστεί ως απογοητευτικός για τον Θεσμό των Α/Κ, καθώς η μηνιαία τους αξία ανήλθε σε 66,674 εκατ. €. Η κινητικότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα το «ροκάνισμα», κατά το ήμισυ, των συνολικών εισροών του έτους. Οι μηνιαίες απώλειες μεριδίων άγγιξαν το -0,31%, σε αντίθεση με την κατά 0,70% άνοδο του Ενεργητικού, η οποία προήλθε εξ ολοκλήρου από αποδόσεις (κυρίως των κατηγοριών που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους).

Σε επίπεδο έτους, το Ενεργητικό έχει σημειώσει άνοδο 5,87%, η οποία προέρχεται πλέον - μόνον – από την κατά 0,31% αύξηση μεριδίων, που αντιστοιχούν σε εισροές 48,502 εκατ. €.(σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα 130 περίπου εκατ. € στα μέσα Απριλίου).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες ων Α/Κ, οι 18 έκλεισαν με απώλειες, μόνον μία με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,34%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,62% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,51%. ΤΑ Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, ήταν η μόνη κατηγορία, με ανεπαίσθητα θετικό μέσο πρόσημο 0,02%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων χαρακτηρίσθηκε από αρνητική διάθεση. Παρά το γεγονός, ότι η συναλλακτική αξία σε πολλές κατηγορίες ήταν χαμηλή, το τελικό αρνητικό ισοζύγιο ήταν διευρυμένο. Αυτό οφείλεται, στο γεγονός, ότι ουσιαστικές εισροές υπήρξαν μόνον στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,507 εκατ. €.

Σημαντικές εκροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,420 εκατ.€, στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 415 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 348 χιλ. €. Δίχως «φρένο», οι εκροές στα Μετοχικά Α/Κ και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, αξίας 556 και 211 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v