Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,22% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό των Α/Κ συνέχισε την συσσώρευσή του και με μικρή άνοδο 0,22% διαμορφώθηκε στα 6,813 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 1/6/2017

Με χαμόγελα ξεκίνησε το καλοκαίρι για τον Θεσμό των Α/Κ, καθώς οι θετικές αποδόσεις δεν χαροποιούν μόνον τους επενδυτές, αλλά και την αγορά των Α/Κ, διότι απορροφούν την αξία των εκροών που σημειώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της Πέμπτης, το Ενεργητικό των Α/Κ συνέχισε την συσσώρευσή του και με μικρή άνοδο 0,22% διαμορφώθηκε στα 6,813 δις €. Παρά το γεγονός, ότι ο ρυθμός των μεριδίων παρέμεινε αμετάβλητος, υπήρξαν εισροές αξίας 2,833 εκατ. €. Επίσης, η αγορά των Α/Κ, από εχθές, είναι «πλουσιότερη» κατά 3 επενδυτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέρχεται σε 271. Την εβδομάδα που διανύσαμε η ALPHA ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, προέβη στη σύσταση 4 Α/Κ με έδρα το Λουξεμβούργο, εκ των οποίων το ένα είναι Διαχείρισης Διαθεσίμων, τα δύο Funds of Funds Μετοχικά και, επίσης, ένα Funds of Funds Μικτό.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσια απόδοσης, η αγορά έκλεισε ανοδικά κατά 0,21%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 σημείωσαν κέρδη, οι 6 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 1,03%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,78% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,69%. Οι μέσες απώλειες των 6 κατηγοριών κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από -0,22% (Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών) έως και -0,01% (Funds of Funds Ομολογιακά).

Κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά με χαμηλή συναλλακτική αξία. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,710 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 1,332 εκατ. € (η δημιουργία των νέων Α/Κ στις κατηγορίες αυτές συνέβαλλε τα μέγιστα). Ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,003 εκατ. €.

Στον αντίποδα τις υψηλότερες εκροές είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 910 χιλ. €, τα Σύνθετα Α/Κ με 329 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 279 χιλ €.

Τα Ομολογιακά και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν ημερήσια «ανάπαυλα» από πλευράς εξαγορών (οριακές συμμετοχές αξίας 92 χιλ. € και ανεπαίσθητες εκροές 10 χιλ. €, αντιστοίχως).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v