Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος 0,03% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Οριακή άνοδος 0,03% του Ενεργητικού, που το διατήρησε στα υψηλά έτους, παρά το γεγονός του έντονα πτωτικού ρυθμού των μεριδίων κατά -0,21%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 20/6/2017

Το κλείσιμο της Ελληνικής αξιολόγησης είχε τις παρακάτω επιδράσεις στην αγορά των Α/Κ: α) αισθητή άνοδο του Ενεργητικού κατά 0,38%, που το διαμόρφωσε στα 6,889 δις € β) σημαντική μέση απόδοση του συνόλου της αγοράς, κατά 0,46% (κυρίως λόγω των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους), που απορρόφησε πλήρως την γ) έντονη υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,51%, με αντίστοιχες υψηλές εκροές αξίας 37,575 εκατ. €.

Οι εκροές αυτές έλαβαν, κυρίως, χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας, αξίας 27,480 εκατ. € (το οποίο ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προ καιρού επισημάνει) και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, αξίας 9,327 εκατ. € (κυρίως λόγω μεταφοράς κεφαλαίων προς τα Μετοχικά και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας – μετά από μακρύ χρονικό διάστημα – αλλά και λόγω της έκδοσης των δύο νέων εταιρικών ομόλογων – Sunlight και Μυτιληναίος.

Όμοια συμπεριφορά υπήρξε και στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας: οριακή άνοδος 0,03% του Ενεργητικού, που το διατήρησε στα υψηλά έτους, παρά το γεγονός του έντονα πτωτικού ρυθμού των μεριδίων κατά -0,21%. Οι ημερήσιες εκροές ήταν πολύ ψηλές και ανήλθαν σε 15,631 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς ήταν ανεπαίσθητα θετική κατά 0,08%, καθώς από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ: οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε θετική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,79%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,72% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 0,26%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,53%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν έντονη και οδήγησε σε υψηλής αξίας ρευστοποιήσεις σε αρκετές κατηγορίες. Την μεγαλύτερη αξία εκροών κατέγραψαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 9,355 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 3,229 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,551 εκατ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,162 εκατ. €.

Σε αντιδιαστολή, σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με 779 και 686 χιλ. €, αντιστοίχως (τρίτη συνεχόμενη ημέρα εισροών για τις εν λόγω κατηγορίες).

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v