Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,17% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,17% και διαμορφώθηκε στα 6,851 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν, επίσης, πτωτικός κατά -0,17% και αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 4,195 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 15/6/2017

Το σημαντικότερο γεγονός της χθεσινής ημέρας για την αγορά των Α/Κ ήταν η σημαντική υποχώρηση των μεριδίων και η ανάλογη υψηλή αξία εκροών. Επίσης, η αγορά πλέον είναι κατά ένα επενδυτικό προϊόν «φτωχότερη» (από 271 Α/Κ σε 270), καθώς το Α/Κ BANCPOST (LF) Special Purpose Equity Formula Bonus (RON) Fund, απορροφήθηκε από το Α/Κ BANCPOST (LF) BALANCED-ACTIVE FUND (RON), το οποίο δε διατίθεται στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, το Ενεργητικό σημείωσε οριακή υποχώρηση -0,17% και διαμορφώθηκε στα 6,851 δις €. Ο ρυθμός των μεριδίων ήταν, επίσης, πτωτικός κατά -0,17% και αντιστοιχεί σε εκροές αξίας 4,195 εκατ. €.

Από την αρχή του έτους, ή άνοδος του Ενεργητικού συνεχίζει να ανέρχεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα (+6,69%), οφείλεται όμως πλέον, κατά κύριο λόγο, στις αποδόσεις των Α/Κ, καθώς ο ρυθμός των μεριδίων «γύρισε» αρνητικός κατά -0,19% (υπενθυμίζουμε ότι προ διμήνου ήταν ανοδικός περί του 1%). Ομοίως οι εισροές, ανέρχονται μόλις στα 38,287 εκατ. € (έναντι 130 και πλέον προ διμήνου).

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης η αγορά έκλεισε «προς τα κάτω», κατά -0,20%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 16 σημείωσαν απώλειες, οι 3 κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο αρνητικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,93%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,53% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,32%. Με κέρδη από 0,03% έως και 0,07% έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, τα Funds of Funds Ομολογιακά και τα Διαχείρισης Διαθεσίμων.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σε όλες τις κατηγορίες, κυριάρχησαν όμως οι εξαγορές μεριδίων.

Την υψηλότερη αξία εκροών σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,151 εκατ. €, τα συγγενή Βραχ. Διάρκειας με 1,086 εκατ. € και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 700 χιλ. € (ομοίως τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας επέστρεψαν σε ρυθμό εκροών με 117 χιλ. €) Σε αντιδιαστολή, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 730 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 371 χιλ € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 226 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν συμμετοχές αξίας 160 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

 *Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v