Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Ενεργητικό αυξήθηκε οριακά κατά 0,11%. Παρότι η μεταβολή του ρυθμού των μεριδίων ήταν μηδενική, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 1,079 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 14/6/2017

Στάση αναμονής επικράτησε στην αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης. Γεγονότα, όπως, οι αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με τα Ελληνικά ζητήματα, η επίδραση της δεύτερης αύξησης των Αμερικανικών επιτοκίων στις αγορές, η έκταση της διόρθωσης των μετοχών τεχνολογίας, η πορεία του πετρελαίου, κλπ, είναι ορισμένα από τα οποία θα καθορίσουν τόσο την αξία του Ενεργητικού, όσο και την κινητικότητα των μεριδιούχων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Ενεργητικό αυξήθηκε οριακά κατά 0,11%. Παρότι η μεταβολή του ρυθμού των μεριδίων ήταν μηδενική, το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν αρνητικό κατά 1,079 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά έκλεισε οριακά «προς τα επάνω» με 0,05%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 σημείωσαν κέρδη, οι 4 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο ανοδικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,63%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,31% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 0,17%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση καθαρών τιμών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,75%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,25% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,21%.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη και σχετικά χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Η επενδυτική διάθεση, θα λέγαμε, μικτή προς αρνητική. Θετικό το γεγονός, ότι ορισμένος αριθμός επενδυτών έχει στρέψει τις τελευταίες ημέρες – δειλά - το «βλέμμα» του προς τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους. Την υψηλότερη αξία εισροών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 923 χιλ. και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 348 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Funs of Funds Μετοχικά με 233 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,444 εκατ. €, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 426 χιλ. € και τα συγγενή Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 403 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v