Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδενική μεταβολή του Ενεργητικού στα Αμοιβαία Κεφάλαια την Τετάρτη

Μηδενική μεταβολή του Ενεργητικού και διατήρηση της αξίας του στα 6,816 δισ. €. Επίσης, αμετάβλητη ροή μεριδίων και ανεπαίσθητη αξία εισροών 357 χιλ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 7/6/2017

Ξεκάθαρη στάση αναμονής, ως προς την εξέλιξη των γεγονότων, δείχνει να διατηρεί ο Θεσμός των Α/Κ. Είναι εύλογο άλλωστε, καθώς το επόμενο 10ήμερο «τρέχουν καυτά» θέματα, όπως των Ευρωπαϊκών εκλογών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), το Ελληνικό ζήτημα και οι «επιθυμητές» λύσεις του, οι αναταραχές στον Κόλπο (και όχι μόνον) λόγω Κατάρ, κλπ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν, στη διάρκεια της Τετάρτης, όλα τα πρωτογενή στοιχεία που απαρτίζουν την αγορά των Α/Κ να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα. Μηδενική μεταβολή του Ενεργητικού και διατήρηση της αξίας του στα 6,816 δις €. Επίσης, αμετάβλητη ροή μεριδίων και ανεπαίσθητη αξία εισροών 357 χιλ. €.

Ομοίως, αμετάβλητη ήταν η μέση απόδοση της αγοράς, καθώς η ανομοιογένεια των κατηγοριών κάλυψε τα τυχόν αρνητικά πρόσημα. Αναλυτικότερα, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με μικρά κέρδη, οι 6 με απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο θετικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 0,51%, τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,33% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,13%. Στον αντίποδα, την υψηλότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών είχαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,44%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,41% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,35%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένης αξίας (πλην ορισμένων κατηγοριών) και κινήθηκε με μικρή διάθεση επένδυσης. Τις σημαντικότερες εκροές είχαν τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους: τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,046 εκατ. € (καθώς και τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 116 χιλ €). Σε αξία εξαγορών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 421 χιλ € και τα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 263 χιλ. €.

Οι κατηγορίες που σημείωσαν εισροές, των οποίων η αξία, οδήγησε στο οριακά θετικό τελικό ισοζύγιο ήταν: τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,191 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 783 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 328 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v