Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,24% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Mε αισθητή άνοδο της τάξεως του 0,24%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,857 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου  (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 13/6/2017

Το γεγονός των υψηλών ημερήσιων αποδόσεων στις κατηγορίες των Α/Κ που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην Ελληνική κεφαλαιαγορά, ήταν η αιτία που οδήγησε το Ενεργητικό της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς απορρόφησε εξ ολοκλήρου τις χθεσινές σημαντικές εκροές. Υπενθυμίζουμε οι εν λόγω κατηγορίες κατέχουν σε μερίδιο αγοράς το 1/3 των υπό διαχείριση κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, με αισθητή άνοδο της τάξεως του 0,24%, το Ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 6,857 δις €. Η υποχώρηση των μεριδίων ήταν έντονη, καθώς ανήλθε σε -0,25% και αντιστοιχεί σε εκροές κεφαλαίων αξίας 4,524 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν θετικό κατά 0,28%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από το σύνολο των 20 κατηγοριών, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 3 με απώλειες και 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε άνοδο ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,70%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,20%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,59% και τα Μικτά Α/Κ με 0,54%. Οι τρεις κατηγορίες που έκλεισαν με μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,24%, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,04% και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,01%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και, εν αντιθέσει, με τις προηγούμενες ημέρες ήταν υψηλής συναλλακτικής αξίας. Η διάθεση των επενδυτών ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα να υπάρξει το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Σε αξία εξαγορασθέντων μεριδίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 1,900 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,288 εκατ. €, τα Funds of Funds Μετοχικά με 1,150 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,037 εκατ. €.. Οι εισροές 996 χιλ. € στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και 909 χιλ. € στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή, απλώς περιόρισαν το εύρος της αξίας των εκροών.

Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, σημείωσαν εισροές μικρής αξίας ( 188 και 16 χιλ.€, αντιστοίχως) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
                                     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v