Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,13% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η θετική κίνηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αποδόσεις, καθώς ο ρυθμός μεριδίων ήταν ελαφρώς πτωτικός κατά -0,01%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 8/6/2017

Με οριακή άνοδο της τάξεως του 0,13% έκλεισε το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ στη διάρκεια της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 6,823 δις €. Η θετική κίνηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων οφείλεται αποκλειστικά και μόνον σε αποδόσεις, καθώς ο ρυθμός μεριδίων ήταν ελαφρώς πτωτικός κατά -0,01%. Το ισοζύγιο εισροών/εκροών ήταν ανεπαίσθητα αρνητικό, καθώς η αξία των εξαγορών ήταν 1,059 εκατ. € (με αποτέλεσμα, όμως, να διακοπεί ο ημερήσιος ρυθμός εισροών που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου).

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, η αγορά είχε οριακά κέρδη 0,07%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 8 έκλεισαν με ιδιαίτερα μικρό εύρος απωλειών, οι 10 με άνοδο και 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε μέσο θετικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,68%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,45% και τα Μικτά Α/Κ με 0,21%. Αυτές ήταν και οι κατηγορίες, που λόγω του μεγέθους τους, υποβοήθησαν στην άνοδο του Ενεργητικού κατά 9 εκατ. € σε σχέση με την Τετάρτη. Η μέση υποχώρηση καθαρών τιμών κινήθηκε από -0,19% (για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής) έως και -0,01% (Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και Μετοχικά Α/Κ Διεθνή).

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, αλλά ήταν πολύ χαμηλής συναλλακτικής αξίας. Είναι φανερή η στάση αναμονής των επενδυτών έναντι των εξελίξεων του επόμενου 10ημέρου. Την υψηλότερη αξία εκροών σημείωσαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,117 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μετοχικά με 237 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με 136 χιλ. €.

Σε αντιδιαστολή, σε αξία εισροών ξεχώρισαν τα Funds of Funds Μικτά με 497 χιλ. €. Μικρές εισροές για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 125 και 49 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v