Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,28% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η υποχώρηση των μεριδίων ανήλθε σε -0,17%, οι δε εκροές ήταν υψηλότατες, με αξία περί των 13,325 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 21/6/2017

Τρίτη, στη σειρά, ημέρα έντονων ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με αποτέλεσμα το Ενεργητικό να υποχωρήσει κατά -0,28% και να διαμορφωθεί στα 6,869 εκατ. €. Η υποχώρηση των μεριδίων ανήλθε σε -0,17%, οι δε εκροές ήταν υψηλότατες, με αξία περί των 13,325 εκατ. €.

Οι σημαντικές εκροές της εβδομάδας που διανύσαμε άλλαξαν εντελώς την εικόνα του Θεσμού των Α/Κ στη διάρκεια του 2017. Από την αρχή του έτους το Ενεργητικό κινείται έντονα ανοδικά κατά 6,98%, αλλά πλέον αυτή η θετική κίνηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στις αποδόσεις των Α/Κ. Ο ρυθμός μεριδίων πέρασε πλέον σε αρνητικά επίπεδα, κινούμενος στο -0,79% (θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του έτους ήταν θετικός κατά 1%).

Ομοίως, οι εισροές που είχαν ξεπεράσει το 120 εκατ. €, όχι απλώς «εξανεμίστηκαν», αλλά τελικά το ισοζύγιο γύρισε αρνητικό, με αξία εξαγορασθέντων μεριδίων περί των 8,419 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό -0,14%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με απώλειες, οι 6 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,66%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,64% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,43%. Στον αντίποδα, τα πρόσημα μέσης θετικής απόδοσης κινήθηκαν σε ιδιαίτερα στενό εύρος: από 0,02% (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων) έως και 0,16% (Μετοχικά Α/Κ Αμερικής).

Για ακόμη μία ημέρα η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν έντονη, αλλά με μη ψυχολογία επένδυσης, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή αρνητική αξία του ισοζυγίου εισροών/εκροών. Η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων παρατηρήθηκε στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 7,381 εκατ. €, στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,637 εκατ. € και στο ένα από τα δύο Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,050 εκατ. €. Εισροές άξιες αναφοράς σημειώθηκαν μόνον στα Funds of Funds Μικτά, αξίας 482 χιλ. €.

Τα Ομολογιακά και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν μικρής αξίας συμμετοχές, 119 και 40 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v