Οριακή πτώση για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό κινήθηκε ανεπαίσθητα πτωτικά κατά -0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,646 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 23/8/2017

Ακόμη μία υποτονική Αυγουστιάτικη ημέρα ήταν η Τετάρτη για την αγορά των Α/Κ. Το Ενεργητικό κινήθηκε ανεπαίσθητα πτωτικά κατά -0,08% και διαμορφώθηκε στα 6,646 δις €. Σε αντιδιαστολή, τα μερίδια είχαν οριακή άνοδο της τάξεως του 0,01%, αλλά δεν αντιστοιχούν σε εισροές. Αντιθέτως, κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις, που ήταν όμως αμελητέας αξίας 894 χιλ. €.

Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των επενδυτών κατά την επάνοδό τους στην καθημερινότητα από τις διακοπές, έναντι της ομιλίας των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole και των αντιδράσεων των αγορών – σε έναν μάλιστα παραδοσιακά δύσκολο μήνα, όπως είναι ο Σεπτέμβριος.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν ελάχιστα αρνητικό -0,07%. Από τις 20 κατηγορίες, οι 12 έκλεισαν με απώλειες, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση είχαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,52%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,47% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,33%. Ως προς τις δύο κατηγορίες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους είναι χαρακτηριστικό ότι η συσσώρευση του ΓΔ του ΧΑ περί των 830 μονάδων είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη που σημείωσαν τα αντίστοιχα Α/Κ την περίοδο 9/8 με 16/8 να «χαθούν», σχεδόν, ισόποσα, την εβδομάδα που διανύσαμε.

Στον αντίποδα, το μέσο θετικό πρόσημο ημερήσιας απόδοσης των 7 κατηγοριών που είχαν κέρδη, κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος: από 0,02% (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης) έως και 0,21% (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης).

Η συναλλακτική δραστηριότητα των μεριδιούχων είχε όμοια συμπεριφορά με τις προηγούμενες ημέρες της εβδομάδας, δηλ. σχεδόν απούσα. Το αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ουσιαστικά οφείλεται στις ρευστοποιήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας αξίας 1,561 εκατ. €. Σε εκροές ακολούθησαν – σε απόσταση – τα Funds of Funds Μετοχικά και Μικτά με 152 και 132 χιλ. €, αντιστοίχως.

Εισροές υπήρξαν στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 498 χιλ. € (σε αντίθεση τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν ανεπαίσθητες εκροές 74 χιλ. €), στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 454 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 221 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v