Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,39% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Στη διάρκεια της Παρασκευής, η άνοδος του Ενεργητικού κατά 0,39% (που το διαμόρφωσε στα 6,674 δις €), προήλθε τόσο από αποδόσεις όσο και από σημαντικές εισροές.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 15/12/2017

Διατηρείται αμείωτη η ανοδική κίνηση του Ενεργητικού εντός του Δεκεμβρίου. Ήδη από την αρχή τους έτους ανέρχεται σε 3,93% και το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ανόδου έχει επιτευχθεί εντός του μήνα που διανύουμε (στις 30 Νοεμβρίου άγγιζε το 1,60%). Βέβαια, υπολείπεται σημαντικά από τα υψηλά του έτους, που είχαν σημειωθεί εντός του καλοκαιριού, όπου τα υπό διαχείριση κεφάλαια της αγοράς είχαν αυξηθεί περί του 9%.

Στη διάρκεια της Παρασκευής, η άνοδος του Ενεργητικού κατά 0,39% (που το διαμόρφωσε στα 6,674 δις €), προήλθε τόσο από αποδόσεις όσο και από σημαντικές εισροές. Τα μερίδια κινήθηκαν αυξητικά κατά 0,04% και αντιστοιχούν σε εισροές αξίας 6,551 εκατ. €. Παρατηρείται πλέον μετακίνηση κεφαλαίων από τις δύο κατηγορίες των Διαχείρισης Διαθεσίμων προς άλλες και κυρίως προς τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας.

Η αγορά στο σύνολό της σημείωσε κέρδη, καθώς το μέσο πρόσημό της έκλεισε «προς τα επάνω» κατά 0,20%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον 3 κατέγραψαν μέσες απώλειες καθαρών τιμών: τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,43%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,39% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,28%. Μία κατηγορία είχε αμετάβλητη απόδοση (Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ, Διάρκειας) και οι υπόλοιπες 16 έκλεισαν με κέρδη, εκ των οποίων τα υψηλότερα είχαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,31%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με 1,07% και τα Μικτά Α/Κ με 0,65%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, ενώ η ψυχολογία επένδυσης ήταν μικτή. Το τελικό θετικό αποτέλεσμα των εισροών στην αγορά, οφείλεται στις συμμετοχές στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή αξίας 9,274 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας αξίας 4,284 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 791 χιλ. € (τα οποία τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να προσελκύουν δειλά-δειλά το επενδυτικό ενδιαφέρον).

Αντιθέτως, οι εντονότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,751 εκατ. €, στα συγγενή Α/Κ Βραχ. Διάρκειας με 3,416 εκατ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 381 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v