Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,56% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Η αύξηση του Ενεργητικού κατά 37,784 εκατ. € έναντι της Πέμπτης προήλθε τόσο από της θετική μέση απόδοση της αγοράς, που άγγιξε το 0,43%, όσο και από την άνοδο των μεριδίων 0,07%, που αντιστοιχούν σε αξία συμμετοχών της τάξεως των 5,419 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 8/1/2018

Το ανοδικό momentum για την αγορά των Α/Κ, που ξεκίνησε με την έναρξη του 2018, συνεχίστηκε και στην διάρκεια της Παρασκευής. Ιδιαίτερο θετικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση του Ενεργητικού δεν προέρχεται μόνον από αποδόσεις, αλλά και από εισροές, των οποίων η ένταση παραμένει αναλλοίωτη.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να αναρριχηθεί στα 6,801 δις €, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 0,56%. Η αύξηση του Ενεργητικού κατά 37,784 εκατ. € έναντι της Πέμπτης προήλθε τόσο από της θετική μέση απόδοση της αγοράς, που άγγιξε το 0,43%, όσο και από την άνοδο των μεριδίων 0,07%, που αντιστοιχούν σε αξία συμμετοχών της τάξεως των 5,419 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ , οι 19 έκλεισαν με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ηγήθηκαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 1,14%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,93% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,81%. Επίσης, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με το ‘ίδιο πρόσημο 0,80%.

Σε πλήρη δραστηριοποίηση οι μεριδιούχοι καθώς υπήρξε κινητικότητα σε όλες τις κατηγορίες. Παρά το υψηλά θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών θα χαρακτηρίζαμε την επενδυτική διάθεση μικτή προς αρνητική. Σε εισροές κεφαλαίων ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 8,303 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά

Αναπτυγμένων Αγορών με 1,369 εκατ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 325 χιλ. €.

Στον αντίποδα, οι εντονότερες εκροές έλαβαν χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,395 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 1,257 εκατ. € και στα Σύνθετα Ειδικού Τύπου με 1,081 εκατ. €.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας είχαν ανοδικό ισοζύγιο κατά 243 και 63 χιλ. €, αντιστοίχως (σημειώθηκαν, επίσης, εισροές αξίας 100 χιλ. € στα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη)

Ο αριθμός των Α/Κ μεταβλήθηκε από 286 σε 285, λόγω της ολικής εξαγοράς του Α/Κ PRIVATE BANKING DIS (LF) Global Bond, που διαχειρίζεται η EUROBANK AM ΑΕΔΑΚ.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v