Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,2% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η υποχώρηση προήλθε εξ ολοκλήρου από έντονες ρευστοποιήσεις αξίας 13,540 εκατ. €, όση περίπου ήταν και η πτώση της αξίας του Ενεργητικού έναντι της Τρίτης.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 20/12/2017

Το «διπλό» πρόσωπο του φετινού Δεκεμβρίου είχε την τιμητική του στη διάρκεια της Τετάρτης: ενώ είναι ένας μήνας «ευεργετικός» μέχρι τώρα για την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων, αντιθέτως οι ρευστοποιήσεις μεριδίων συνεχίζονται «ακάθεκτες». Αναλυτικότερα, εχθές το Ενεργητικό υπέστη απώλειες -0,20% και διαμορφώθηκε στα 6,675 δις €. Η υποχώρηση προήλθε εξ ολοκλήρου από έντονες ρευστοποιήσεις αξίας 13,540 εκατ. €, όση περίπου ήταν και η πτώση της αξίας του Ενεργητικού έναντι της Τρίτης. Παράλληλα, τα μερίδια υποχώρησαν κατά -0,11%.

Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι η άνοδος του Ενεργητικού από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Νοε. ήταν 1,60%, και πλέον στις 20 Δεκ. ανέρχεται σε 3,96% (αρκετά μακριά από τα υψηλά έτους, που στις αρχές του καλοκαιριού άγγιζαν τα επίπεδα περί του 6%). Εν ολίγης, οι φετινές αποδόσεις απορρόφησαν τόσο τις έντονες ετήσιες εκροές αξίας 440,788 εκατ. €, αλλά και αύξησαν την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 254,041 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, το πρόσημο ήταν αρνητικό κατά -0,10%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 15 έκλεισαν με ζημιές, οι 4 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε πτωτικό πρόσημο μέσης απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,60%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,48% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,37%. Στον αντίποδα, οι 4 κατηγορίες που έκλεισαν με μέση άνοδο καθαρών τιμών ήταν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,60%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,50% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας (μαζί με τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return) με 0,01%.

Μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας δεν παρασύρθηκαν στη «δίνη» των χθεσινών ρευστοποιήσεων καθώς έκλεισαν με συμμετοχές αξίας 465 χιλ. €. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι κατηγορίες που ακολούθησαν με εισροές, ήταν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με (μόλις) 58 και 47 χιλ. €, αντιστοίχως.

Εν αντιθέσει, η υψηλότερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 7,123 εκατ. €, στα συγγενή Α/Κ Βραχ. Διάρκειας με 4,270 εκατ. € και στα Μικτά Α/Κ με 1,254 εκατ. €.
Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν αρνητικό ισοζύγιο 465 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v