Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Το Ενεργητικό σημείωσε αμελητέα υποχώρηση -0,01% και διαμορφώθηκε στα 6,674 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 27/12/2017

Καθόλου «υποτονική» δεν ήταν η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης, παρά την εορταστική περίοδο.

Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα καθώς η αρνητική επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων συνεχίστηκε αμείωτη και ήταν ακριβώς όμοια με την συμπεριφορά τους σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Σε αυτή τη συμπεριφορά βέβαια δεν πρέπει να παραμελούμε και τις εξαγορές λόγω διακράτησης κερδών.

Αναλυτικότερα, η πτώση των μεριδίων ήταν αισθητή, ανήλθε σε -0,03% και αντιστοιχεί σε υψηλή αξία ημερήσιων ρευστοποιήσεων της τάξεως των 10,082 εκατ. €. Το Ενεργητικό σημείωσε αμελητέα υποχώρηση -0,01% και διαμορφώθηκε στα 6,674 δις €.

Ο φετινός Δεκέμβριος αποδείχθηκε τελικά ο «καθρέφτης» της χρονιάς: άνοδος Ενεργητικού λόγω αποδόσεων και σημαντικές εκροές. Πράγματι, τον μήνα που διανύουμε η αγορά των Α/Κ σημείωσε ανοδική κίνηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 2,30%, έναντι πτώση μεριδίων που ανήλθε σε -0,78% και σημαντική αξία ρευστοποιήσεων που άγγιξε τα 118,291 εκατ. €.

Όμοια ήταν η εικόνα από την αρχή του έτος: άνοδος Ενεργητικού 3,94%, φθίνουσα πορεία μεριδίων 2,80% και εκροές που η αξία του ήταν ιδιαιτέρως υψηλή, αφού διαμορφώθηκε στα 475,290 εκατ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης το πρόσημο της αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,05%), παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 9 με απώλειες και μία χωρίς μεταβολή (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου). Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,60%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,58% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,35%. Στον αντίποδα, σε μέσο αρνητικό πρόσημο τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,69% και τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,27%.

Τρεις ημέρες πριν το τέλος του 2017, τα μερίδια αγοράς έχουν πλέον διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ 20,46%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,18%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 10,62% Στο club των Α/Κ με διψήφιο ποσοστό επέστρεψαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 10,16%. Οι εν λόγω 4 κατηγορίες αύξησαν τα μερίδια αγοράς τους σε σχέση με την αρχή του έτους.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v