Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α/Κ: Αισθητή άνοδος στα υπό διαχείριση κεφάλαια την Τρίτη

Η πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους «μπήκε με το δεξί», καθώς σημειώθηκε αισθητή άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 0,44%, που τα διαμόρφωσε στα 6,686 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 2/1/2018

Ξεκινώντας τον πρώτο σχολιασμό της αγοράς των Α/Κ για το 2018, να ευχηθούμε υγεία και δημιουργία σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, η Ελληνική βιομηχανία των Α/Κ να μπορέσει να ξαναμπεί σε μία τροχιά ανάπτυξης και προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των μεριδιούχων, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2017: σημαντικές αποδόσεις που οδήγησαν σε μικρή άνοδο του Ενεργητικού κατά 3,67%, αλλά υψηλότατες εκροές που ανήλθαν σε 474,811 εκατ. €.

Η πρώτη τουλάχιστον εργάσιμη ημέρα του νέου έτους «μπήκε με το δεξί», καθώς σημειώθηκε αισθητή άνοδος της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 0,44%, που τα διαμόρφωσε στα 6,686 δις €. Η άνοδος προήλθε τόσο από τη θετική μέση απόδοση της αγοράς, που άγγιξε το 0,24%, όσο και από αύξηση των μεριδίων κατά 0,05%. Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών έκλεισε με αξία συμμετοχών της τάξεως των 10,158 εκατ. € και ουσιαστικά ήταν η πρώτη ημέρα εισροών από τις αρχές του Δεκεμβρίου μέχρι εχθές.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 12 έκλεισαν με ζημιές, οι 7 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Η μέση μεταβολή κερδών της αγοράς οφείλεται στη σημαντική μέση ανοδική μεταβολή των καθαρών τιμών που έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,78%, στα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 1,66%, στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 1,25% και στα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,75%. Στον αντίποδα, σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,31%, τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,27% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,24%.

Το ξεκίνημα της χρονιάς «βρήκε» τους μεριδιούχους με θετική διάθεση επένδυσης στις περισσότερες κατηγορίες των Α/Κ. Σε εισροές ξεχώρισαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 5,056 εκατ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 4,780 εκατ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 300 χιλ. € (τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας είχαν αμελητέες εισροές αξίας 68 χιλ. €). Αντιθέτως, την μεγαλύτερη αξία εκροών είχαν τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με (μόλις) 250 και 214 χιλ. €, αντιστοίχως.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v