Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα υποχώρησης του Ενεργητικού στα Αμοιβαία Κεφάλαια

Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων ήταν έντονη, καθώς ανήλθε σε -0,16% και αντιστοιχεί σε αξία ημερήσιων εκροών της τάξεως των 19,672 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 21/12/2017

Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα υποχώρησης του Ενεργητικού, η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στον υψηλό όγκο εκροών. Αναλυτικότερα, η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπέστη μικρή πτώση κατά -0,14% (σε απόλυτα νούμερα περί των 9,215 εκατ. €) και διαμορφώθηκε στα 6,666 δις €. Η φθίνουσα πορεία των μεριδίων ήταν έντονη, καθώς ανήλθε σε -0,16% και αντιστοιχεί σε αξία ημερήσιων εκροών της τάξεως των 19,672 εκατ. €.

Η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε με θετικό πρόσημο 0,09%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 11 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με ζημίες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Πρωταθλητές μέσης απόδοσης ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,78%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,35% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,27%. Στον αντίποδα, οι απώλειες ήταν οριακές και κινήθηκαν σε στενό εύρος, από -0,29% (Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης) έως και -0,01% (Funds of Funds Μετοχικά, Διαχείρισης Διαθεσίμων και Σύνθετα Absolute Return).

Κινητικότητα των επενδυτών υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, η δε επενδυτική ψυχολογία δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου έναντι των προηγούμενων ημερών του Δεκεμβρίου, οπότε η αγορά έκλεισε με υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στις κατηγορίες: Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 12,821 εκατ. Ε, στα συγγενή Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,523 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 1,508 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 861 χιλ. €. Σε αντίθεση, ο όγκος εισροών ήταν ιδιαίτερα χαμηλής αξίας και πραγματοποιήθηκε στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 199 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 182 χιλ. €.

Ο ανοδικός ρυθμός μεριδίων των Ομολογιακών Α/Κ Ελλάδας διεκόπη (έστω σε ημερήσια βάση) καθώς έκλεισαν με εκροές αμελητέας αξίας 18 χιλ. €.

Τα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχουν πλέον διαμορφωθεί: Μικτά Α/Κ 20,37%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 11,98%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 10,75% και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 10,18%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v