Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,44% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 29,544 εκατ. € έναντι της Τετάρτης προήλθε τόσο από αρνητικές αποδόσεις, όσο και από σημαντική αξία ρευστοποιήσεων.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 28/12/2017

Με αισθητές απώλειες Ενεργητικού της τάξεως του -0,44% έκλεισε η αγορά των Α/Κ την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους και διαμορφώθηκε στα 6,645 δις €. Η υποχώρηση της αξίας των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 29,544 εκατ. € έναντι της Τετάρτης προήλθε τόσο από αρνητικές αποδόσεις, όσο και από σημαντική αξία ρευστοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι τα μερίδια κινήθηκαν ανοδικά 0,02%, οι εκροές ανήλθαν σε 10,084 εκατ. €.

Το πρόσημο μέσης απόδοσης της αγοράς ήταν πτωτικό κατά -0,20%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 16 έκλεισαν με ζημιές, οι 3 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,19%, Ακολούθησαν τα Μικτά Α/Κ με -0,26%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,31% και τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών με -0,19%. Στον αντίποδα, με μέση ανοδική απόδοση 0,26% έκλεισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών, καθώς και τα Funds of Funds Μετοχικά και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,03% και 0,01%, αντιστοίχως.

Οι μεριδιούχοι τελικά δεν έδειξαν να επηρεάζονται από την εορταστική περίοδο, καθώς κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες του Δεκεμβρίου κυριάρχησε η αρνητική επενδυτική διάθεση, αλλά εχθές υπήρξε σαφώς καλύτερη εικόνα με εισροές σε κάποιες κατηγορίες. Το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών ουσιαστικά οφείλεται σε τρεις κατηγορίες: στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 7,523 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 2,058 εκατ. € (τις τελευταίες ημέρες σημειώνουν ρευστοποιήσεις, προφανώς λόγω κατοχύρωσης κερδών) και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,731 εκατ. €.

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 1,238 εκατ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 332 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 145 χιλ. €.

Σας εύχομαι το 2018 να είναι για εσάς και όλο τον κόσμο ένα έτος δημιουργικό και γεμάτο χαμόγελα.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v