Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,47% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Στη διάρκεια της Δευτέρας η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κινήθηκε θετικά 0,47% και διαμορφώθηκε στα 6,833 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 8/1/2018

Το καλύτερο ξεκίνημα στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει επιφυλάξει μέχρι τώρα ο Ιανουάριος για την αγορά των Α/Κ. Συνεχιζόμενες ημερήσιες θετικές αποδόσεις με παράλληλες εισροές κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το Ενεργητικό καταγράφει ήδη άνοδο – από την έναρξη του έτους – της τάξεως του 2,65%, στην οποία η αξία των νέων συμμετοχών ανέρχεται σε 36,639 εκατ. €.

Στη διάρκεια της Δευτέρας η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κινήθηκε θετικά 0,47% και διαμορφώθηκε στα 6,833 δις €. Ο αυξητικός ρυθμός των μεριδίων ήταν για μία ακόμη ημέρα έντονος (0,08%), οι δε εισροές ανήλθαν σε 3,146 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης , το πρόσημο της αγοράς , ήταν επίσης θετικό 0,42%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 19 κατέγραψαν κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη (μάλιστα το γεγονός αυτό συνέβη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα). Πρωταθλητές μέσης ανόδου των καθαρών τιμών ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,95% και τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,78%. Ακολούθησαν με το ίδιο πρόσημο 0,74%, τα Funds of Funds Μετοχικά και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών, η δε επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται μικτή προς θετική. Η μεγαλύτερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,134 εκατ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,066 εκατ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 929 χιλ. € (η τάση πλέον στην τελευταία κατηγορία είναι ανοδική). Στον αντίποδα, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 631 χιλ. €, τα Funds of Funds Ομολογιακά με 145 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 102 χιλ. €.

Τα υψηλότερα μερίδια αγοράς έναντι του Ενεργητικού έχουν διαμορφωθεί σε: Μικτά Α/Κ 20,59%, Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 12,36%, Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων 10,69% και Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας 10,26%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v