Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη μέρα ανόδου για το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Την Τρίτη η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,850 δις €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 9/1/2018

Η ένατη ημέρα συνεχιζόμενης ανόδου του Ενεργητικού και των εισροών επιβεβαιώνει ότι ο φετινός Ιανουάριος επεφύλαξε – μέχρι στιγμής – το καλύτερο ξεκίνημα έτους για την αγορά των Α/Κ, στην διάρκεια των τελευταίων ετών.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 0,26% και διαμορφώθηκε στα 6,850 δις €. Τα μερίδια κινήθηκαν, επίσης, ανοδικά 0,03% και αντιστοιχούν σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών της τάξεως των 2,745 εκατ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, η αγορά κατέγραψε κέρδη 0,17%, Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 κινηθήκαν θετικά, οι 5 πτωτικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέση άνοδο καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,67%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,48% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,44%, Στον αντίποδα την υψηλότερη μέση αρνητική απόδοση υπέστη το ένα ομολογιακό Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Αγορών με -0,19%. Ακολούθησαν με το ίδιο πρόσημο οριακών απωλειών -0,03% τρεις κατηγορίες: Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυγμένων Χωρών, Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και Μετοχικά Α/Κ Διεθνή.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο της αγοράς, αλλά ως προς το επίπεδο της συναλλακτικής αξίας ήταν χαμηλότερης έντασης. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίστηκε από μικτή προς θετική. Με την υψηλότερη αξία εισροών έκλεισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,436 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 1,324 εκατ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 713 χιλ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 673 χιλ. €.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη αξία εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 938 χιλ. €, στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 215 χιλ. € και στα Funds of Funds Ομολογιακά με 211 χιλ. €.

Το Ενεργητικό καταγράφει άνοδο σε σχέση με την αρχή του έτους της τάξεως του 2,91%, με θετική κίνηση μεριδίων 0,45% και σημαντικές εισροές αξίας 39,383 εκατ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v