Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή πτώση 0,04% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Η έντονη άνοδος των μεριδίων κατά 0,16% αποδείχτηκε ευεργετική στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς οι εισροές αξίας 8,448 εκατ. € απορρόφησαν, σχεδόν, εξ ολοκλήρου τις αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 15/1/2018

Οριακές απώλειες της τάξεως του -0,04% υπέστη η αγορά των Α/Κ στη διάρκεια της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 6,853 δις €. Η έντονη άνοδος των μεριδίων κατά 0,16% αποδείχτηκε ευεργετική στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καθώς οι εισροές αξίας 8,448 εκατ. € απορρόφησαν, σχεδόν, εξ ολοκλήρου τις αρνητικές αποδόσεις των Α/Κ.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης η αγορά είχε πτωτικό πρόσημο -0,34%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 έκλεισαν με ζημιές, οι 3 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας). Σε αρνητική μέση απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,19%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -1,11%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,63% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -0,55%. Οι τρεις κατηγορίες που διασώθηκαν με οριακή μέση άνοδο ήταν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,15%, το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με 0,04% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,03%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο των κατηγοριών και η επενδυτική ψυχολογία ήταν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πολύ θετική. Η υψηλότερη αξία εισροών έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 4,401 εκατ. €. Μέχρι τώρα ο Ιανουάριος του 2018 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο μήνας επιστροφής των μεριδιούχων προς τα Α/Κ που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο (γεγονός που είχε να συμβεί σειρά ετών). Ήδη στο πρώτο μισό του μήνα η εν λόγω κατηγορία καταγράφει εισροές αξίας 13,045 εκατ. €. Σε αξία συμμετοχών ακολούθησαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,533 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 897 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 463 χιλ. €.

Την μεγαλύτερη αξία εκροών είχαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,017 εκατ. € και τα Funds of Funds Μικτά με 161 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v