Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,21% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τετάρτη

Η πτώση προήλθε τόσο από αρνητικές αποδόσεις, όσο και από την αισθητή μείωση μεριδίων -0,04%, που αντιστοιχεί σε έντονη αξία εκροών, της τάξεως των 5,133 εκατ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τετάρτη 28/3/2018

Η παλινδρόμηση του Ενεργητικού σε στενό εύρος αυξομειώσεων συνεχίστηκε και στη διάρκεια της Τετάρτης.

Αναλυτικότερα, εχθές η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων μειώθηκε κατά -0,21%, διακόπτοντας το διήμερο σερί ανόδου και διαμορφώθηκε στα 6,610 δις €. Η πτώση προήλθε τόσο από αρνητικές αποδόσεις, όσο και από την αισθητή μείωση μεριδίων -0,04%, που αντιστοιχεί σε έντονη αξία εκροών, της τάξεως των 5,133 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης των πρόσημο της αγοράς ήταν αρνητικό κατά -0,19%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,35%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,70% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,68%. Σε μέση ανοδική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,60%, τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 0,14% και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, μαζί με το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών, με το ίδιο πρόσημο 0,09%.

Η κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη. Παρά το υψηλό αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών η συναλλακτική αξία ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή. Η επενδυτική διάθεση χαρακτηρίζεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ως αρνητική. Οι εκροές της αγοράς ουσιαστικά οφείλονται στις ρευστοποιήσεις αξίας 5,626 εκατ. €, που έλαβαν χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Σε αρνητικό ισοζύγιο ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 245 χιλ. €.

Εισροές άξιες λόγου υπήρξαν μόνον στα Funds of Funds Μικτά με 1,178 εκατ. €, καθώς οι συμμετοχές στις υπόλοιπες κατηγορίες με την βία «άγγιζαν» διψήφια νούμερα.

Τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας σημείωσαν εκροές 161 χιλ. €, όπως και τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 90 χιλ. €.

Τα Funds of Funds Μικτά με τις συνεχόμενες εισροές συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους έναντι του Ενεργητικού, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 9,98% και βρίσκονται μία «ανάσα» από το club το κατηγοριών με διψήφιο μερίδιο αγοράς.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v