Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 6ετίας οι αγορές της Ασίας

Σε υψηλό έξι ετών ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι μεταλλευτικές. Τα θετικά μηνύματα από την οικονομία και τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Τζάνετ Γέλλεν. Καταλαγιάζει η νευρικότητα για την ουκρανική κρίση.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες, αγγίζοντας νέα υψηλά εξαετίας, με τους επενδυτές να αγνοούν τις γεωπολιτικές εντάσεις και να στρέφουν την προσοχή τους στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με υποχώρηση 0,1% στις 15.328 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,58% στις 23.919 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,03% στις 2028 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,6% στις 5567 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Cοmposite ενισχύεται κατά 0,24% στις 2080 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,31% στις 2199 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE Ασίας Ειρηνικού ενισχύεται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατά 0,4 αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2008.  Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος δείκτης κινείται ανοδικά για δέκα από τις τελευταίες έντεκα εβδομάδες. Επίσης, ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύεται κατά 0,3% σε νέο υψηλό εξαετίας.

Θετικό ήταν το κλίμα χθες και στη Wall Street με στήριξη από τα μακροοικονομικά μεγέθη, με τον S&P να καταγράφει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ. Ακόμη και ο ρωσικός δείκτης Micex, μετά από ένα 6ήμερο πτωτικό σερί, έκλεισε χθες με άνοδο 1,6%.

Από το μέτωπο της οικονομίας, το βασικότερο στοιχείο που ανακοινώθηκε ήταν η διαμόρφωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 2,1%, εξέλιξη που φαίνεται πως δεν αλλάζει τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Τζάνετ Γέλλεν. «Δεν νομίζω πως η Fed θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα δεδομένου του χαμηλού πληθωρισμού» δήλωσε ο Τόμπι Λόσον της Newedge Group και συμπλήρωσε: «Οι αγορές τρόμαξαν την προηγούμενη εβδομάδα από την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά μάλλον αυτές οι ανησυχίες έχουν αποκλιμακωθεί κάπως».

Ενώ λοιπόν, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν πως το μοιραίο Boeing καταρρίφθηκε από φιλορώσους αυτονομιστές πιθανότατα «κατά λάθος» και δεν βλέπουν εμπλοκή της Ρωσίας.

Από πλευράς συγκεκριμένων κλάδων, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μεταλλευτικές καθώς η BHP Biliton ανακοίνωσε για τον Ιούνιο αύξηση ης παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος κατά 20% σε ετήσια βάση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v