Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας μετά τη Fed

Διστακτική η αντίδραση της Ασίας στα πρακτικά της Fed. Νέα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Ευρεία πτώση για το δολάριο με το ιαπωνικό νόμισμα στα 107,90 γεν. Κλειστές οι αγορές της Νοτίου Κορέας.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου έγινε σαφές πως οι αξιωματούχοι  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανησυχούν για το ισχυρό δολάριο. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας κινούνται ανοδικά, με τους επενδυτές να ερμηνεύουν ότι οι εξελίξεις αυτές συνεπάγονται αναβολή των σχεδίων για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Στο Τόκιο ωστόσο, η προσοχή επικεντρώθηκε στην αγορά συναλλάγματος, όπου, λόγω των εξελίξεων, το δολάριο άρχισε να υποχωρεί έναντι του γεν επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών.

Ετσι, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,75% στις 15.748 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,96% στις 23.846 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 5293 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,1% στις 2380 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,15% στις 2474 μονάδες.

Η αγορά της Νοτίου Κορέας είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν στην τελευταία τους σύσκεψη πως μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως ένα ισχυρότερο δολάριο δημιουργούν πιθανούς κινδύνους για το outlook της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, αρκετά μέλη ανέφεραν πως η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας μπορεί να είναι πιο χαμηλή από ότι αναμένουν, αν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

«Οι αξιωματούχοι  της Fed ανησυχούν για τον αντίκτυπο του ισχυρού δολαρίου κι αυτό υπονομεύει το σενάριο υποχώρησης του γεν, στο οποίο στηρίχθηκε η άνοδος πολλών ιαπωνικών μετοχών» εξηγεί ο Μασαγιούκι Ντοσίντα, της Rakuten Securities.

Ο δείκτης δολαρίου, που την Παρασκευή είχε βρεθεί σε υψηλό 4ετίας, στα 86,746, υποχωρεί στα 85.143. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχώρησε στα 107,90 γεν. Το ευρώ ανέκαμψε στα 1,2755 δολ., παρά το μπαράζ των αρνητικών μεγεθών για τη Γερμανία.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v