Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι αγορές της Ασίας

Διατηρείται η νευρικότητα στις αγορές της Ασίας. Πτώση 2,2% στο Τόκιο με το βλέμμα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα. Ανακάμπτει η Σαγκάη μετά την χθεσινή «βουτιά». Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Κίνας και τα στοιχεία που δείχνουν κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Για μία ακόμη συνεδρίαση η νευρικότητα διατηρείται στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με τους δείκτες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις καταγράφοντας μεγάλες κινήσεις. Η τάση φυγής από τις τοποθετήσεις ρίσκου διατηρείται με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται εκ νέου στην «ασφάλεια» του ιαπωνικού νομίσματος, ενώ αντίθετα η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει σε πτωτική τροχιά. Τα δυσοίωνα μεγέθη για την κινεζική οικονομία, οι φόβοι για την ευρωζώνη που δημιουργούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και τα νέα στοιχεία για την Κίνα που εγείρουν θέμα αποπληθωρισμού προβληματίζουν έντονα.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,25% στις 17.412 μονάδες. Εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων, τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στο ιαπωνικό νόμισμα που ενισχύεται κατά 0,4% τα 119,26 γεν ανά δολάριο. Στην εβδομάδα το ιαπωνικό νόμισμα καταγράφει άνοδο 2,1%, πλήττοντας τις εξαγωγές και την πορεία του χρηματιστηρίου της χώρας.

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία κινείται σε ρυθμό εκλογών καθώς οι κάλπες ανοίγουν στις 14 Δεκεμβρίου με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομία. Μία ημέρα νωρίτερα έγινε γνωστό πως η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 1,9% (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%) και τώρα το εκλογικό σώμα της χώρας καλείται να αποφασίσει εάν η Ιαπωνία θα συνεχίσει στην περιβόητη πολιτική των Αμπενομικών.

«Η επιφυλακτικότητα παραμένει» εξηγεί ο Tim Schroeders, διαχειριστής κεφαλαίων για την Pengana Capital και συμπληρώνει: «Τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε ακραίες κινήσεις καθώς κάποιοι επενδυτές αλλάζουν τη δομή των χαρτοφυλακίων τους».

Στην κινεζική αγορά, μετά την χθεσινή συνεδρίαση που θύμιζε τρενάκι τρόμου (ξεκίνησε με κέρδη 3% και έκλεισε με βουτιά 5,3%), ο Shanghai Composite καλύπτει μέρος από το χαμένο έδαφος καταγράφοντας άνοδο 2,78% στις 2.935 μονάδες. Ο CSI 300 ενισχύεται κατά 3,4% στις 3.212 μονάδες «καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν εάν η χθεσινή συνεδρίαση σηματοδότησε το τέλος του ράλι των τελευταίων εβδομάδων ή ήταν απλώς μία ανάπαυλα» όπως σχολιάζουν και οι Financial Times. Αφορμή για τη χθεσινή «βουτιά» ήταν η κίνηση των αρχών να περιορίζουν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό με αυστηρότερους όρους για τα collateral.

Τα στοιχεία από την οικονομία πάντως προκαλούν έντονο προβληματισμό. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν στην  Κίνα κατά 2,7% το Νοέμβριο (υποχωρούν επί 33 συναπτούς μήνες), ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,4%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

«Η Κίνα έχει μπει σε μία ταχύτατη διαδικασία αντιπληθωρισμού και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού» αναφέρει ο Liu Li-Gang, της Australia & New Zealand Banking Group και συμπληρώνει: «Καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξαντλεί τα νέα και αναποτελεσματικά εργαλεία πολιτικής, πιστεύουμε πως η επόμενη κίνηση θα είναι χαλάρωση των κανόνων για τα υποχρεωτικά αποθέματα των τραπεζών έτσι ώστε να ανακτήσει η κεντρική τράπεζα την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής της»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v