Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Έντονες οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο καθώς το πετρέλαιο έσπασε το φράγμα των $65. Νευρικότητα στο Τόκιο ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Fitch Ratings προειδοποιεί για υποβάθμιση της Ιαπωνίας.

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες που ακολουθούν κατά πόδας τη Wall Street. Εντονότερες είναι οι πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί σε νέο χαμηλό 5ετίας σπάζοντας το φράγμα των 65 δολ. ανά βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 17.257 μονάδες. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία βρίσκεται στο αποκορύφωμα της προεκλογικής της περιόδου, καθώς οι κάλπες ανοίγουν αυτή την Κυριακή, με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομική πολιτική της χώρας, μετά το μπαράζ των αρνητικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών.

Η Fitch Ratings προειδοποίησε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου έτους, πιθανότατα κατά μία βαθμίδα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,07% στις 23.272 μονάδες, καθώς οι αστυνομικές αρχές απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τους κεντρικούς δρόμους σε μία προσπάθεια να τερματιστούν οι διαδηλώσεις μετά από δύο μήνες.

Ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με υποχώρηση 0,57% στις 5207 μονάδες και ο κορεατικός Kospi με πτώση 1,49% στις 1916 μονάδες ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 2% που είναι ήδη ιστορικό χαμηλό. Στην σχετική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα αναφέρει πάντως, πως «η δυναμική της ανάκαμψης στις δραστηριότητες της εγχώριας οικονομίας δεν δείχνει ισχυρή».

Στην κινεζική αγορά, μετά τα έντονα σκαμπανεβάσματα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,45% στις 2926 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,20% στις 3183 μονάδες.

Στη Wall Street επικράτησαν χθες διορθωτικές τάσεις, με την S&P 500 να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από τον Οκτώβριο, κλείνοντας με απώλειες 1,6%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v