Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην Ασία - Ιστορικό χαμηλό στο ρούβλι

Συνεχίζεται η κατρακύλα στο πετρέλαιο. Κάτω από τα $60 η ποικιλία WTI. Μικτή η αντίδραση των αναδυόμενων αγορών της Ασίας. Ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι. Ανακάμπτει το Τόκιο στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές.

Μικτά πρόσημα και περιορισμένες κινήσεις καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας με την εξαίρεση της Ρωσίας που δέχεται έντονες πιέσεις καθώς το πετρέλαιο κατρακυλά σε νέα χαμηλά 5ετίας.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 17.371 μονάδες, καταγράφοντας το πρώτο θετικό κλείσιμο μετά από 4 συνεδριάσεις Αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση στην Ιαπωνία πριν τις γενικές εκλογές της Κυριακής, που θα κριθούν κυρίως στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νέα επικράτηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,21% στις 23.262 μονάδες. Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,47% στις 2939 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,32% στις 3193 μονάδες.

Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,27% στις 1921 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,2% στις 5196 μονάδες.

Το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω από τα 57 έναντι του δολαρίου, ενώ στο χρηματιστήριο της Μόσχας ο δείκτης MICEX καταγράφει απώλειες 2,78%. Αιτία δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη βουτιά στο πετρέλαιο. Η τιμή της ποικιλίας αργού WTΙ έσπασε το φράγμα των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου και του σιδηρομεταλλεύματος τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές. Οι αναλυτές της Barclays όμως, αναφέρουν ότι οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να έχουν και πλεονεκτήματα για συγκεκριμένες αναδυόμενες οικονομίες. «Η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών μπορεί να ευνοηθεί ΄καθώς η βιομηχανική παραγωγή είναι μεγάλης εντάσεως ενέργειας σε αυτές τις χώρες» αναφέρει η έκθεση της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v