Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα χρηματιστηριακά ταμπλό της Ασίας

Θετικό το κλίμα στις αγορές της Ασίας. Ο αντίκτυπος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη σε Κίνα και Ιαπωνία. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο ενεργειακός κλάδος.

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότεροι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παίρνοντας την σκυτάλη από την Ευρώπη και τη Wall. Αιτία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγαλύτερο του 1 τρισ. ευρώ, αλλά και τα ενθαρρυντικά οικονομικά μεγέθη από Κίνα και Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 17.511 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,15% στις 24.803 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,79% στις 1936 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με  κέρδη 1,44% στις 5468 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,3% στις 3353 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 0,12% στις 3571 μονάδες.

«Ο ρυθμός, το μέγεθος και το εύρος του προγράμματος της ΕΚΤ μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες αλλά και τις δικές μας προβλέψεις» γράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, αγγίζοντας το 0,371%, ενώ το ευρώ, παραμένει κάτω από τα $1,14.

Πέραν των εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο όμως, το επενδυτικό κλίμα στηρίζεται και από το δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το μεταποιητικό κλάδο της Κίνας. Ο σχετικός δείκτης της HSBC ενισχύθηκε στο 49,8 τον Ιανουάριο από 49,6 το Δεκέμβριο. Το αντίστοιχο μέγεθος για την Ιαπωνία ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 52,1.

«Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη στον κλάδο» σχολιάζει ο Marcel Thieliant της Capital Economics.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού καταγράφει μίνι ράλι 3% μετά το θάνατο του Βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v