Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στα χρηματιστήρια της Ασίας

Χωρίς έντονες διακυμάνσεις η συνεδρίαση στα χρηματιστήρια της Ασίας. Στροφή σε ασφαλείς τίτλους με μίνι ράλι στα αμερικανικά Treasuries. Ανοδικά γεν και φράγκο ενώ το ευρώ κατρακυλά σε νέο χαμηλό 11 ετών.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας στον απόηχο των εθνικών εκλογών της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως, ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται το ενιαίο νόμισμα σε νέο χαμηλό 11 ετών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 17.468 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,1% στις 24.816 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έμεινε σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,02% στις 1935 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,88% στις 3381 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,.09% στις 3610 μονάδες. 

Οι αγορές σε Αυστραλία και Ινδία είναι κλειστές λόγω αργίας.  

Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η νίκη ΣΥΡΙΖΑ είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, όχι όμως με τόσο μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, καταγράφεται στροφή των επενδυτών στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις, χωρίς να υπάρχει ακόμη μαζική τάση. Μίνι ράλι σημειώνεται στα αμερικανικά ομόλογα καθώς τα 30ετή yield βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό αγγίζοντας το 2,336%. Η απόδοση των 10ετών τίτλων υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσης το 1,759%.

Η τάση είναι εμφανής και στην αγορά συναλλάγματος. Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται κατά 0,4% στο 0,87684 έναντι του δολαρίου. Ανοδικά κινείται και το ιαπωνικό νόμισμα, στα 117,60 γεν έναντι του δολαρίου.

Έντονες πιέσεις δέχεται το ευρώ, που νωρίτερα βρέθηκε κάτω από τα $1,11 (αγγίζοντας τα 1,1098 δολ) σε νέο χαμηλό 11 ετών, αλλά τώρα καλύπτει το χαμένο έδαφος και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,1192 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, αγγίζοντας τα 130,15 γεν.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία (άλμα 13% στις εξαγωγές και μείωση του εμπορικού ελλείμματος το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013) συνέβαλαν στην ανοδική πορεία του γεν.

«Ακόμη και τώρα, η αγορά πιστεύει πως εάν υπάρξει οιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αφορά μόνο τον επίσημο τομέα και προς το παρόν, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακόμη και με την νέα κυβέρνηση, είναι μικρή» δήλωσε ο Sebastien Gally, της Societe Generale.

«Η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτη καθώς οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις δηλώσεις των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει και ο Dennis Τan της Barclays.

«Περιμένουμε κινήσεις νευρικότητας στην αγορά συναλλάγματος» αναφέρει και ο Miyuki Ohgami, της Mizuho Securities και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι οι δυνάμεις κατά τις λιτότητας σημείωσαν μία τόσο μεγάλη νίκη υποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ και τα χρηματιστήρια θα δεχθούν πιέσεις λόγω αυτού. Νομίζω όμως, ότι η αγορά υιοθετεί μία πιο ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης και ο αρνητικός αντίκτυπος δεν θα επεκταθεί σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή».

Πέρα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η προσοχή στρέφεται στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Νέα Ζηλανδία, Νότιο Αφρική, Μεξικό, Κολομβία και Ρωσία, σε ένα διαφορετικό σκηνικό μετά την ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενώ ήδη αρκετοί κάνουν λόγο για πόλεμο νομισμάτων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v