Bullard (Fed): Η αύξηση επιτοκίων έχει καθυστερήσει

Έντονη νευρικότητα προκαλούν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed του Σαν Λούις. Ζητά αύξηση επιτοκίων "τώρα ή σύντομα" γιατί η "κατάσταση βελτιώνεται ταχύτατα". Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Fed. Σε υψηλό 12 ετών το δολάριο.

Bullard (Fed): Η αύξηση επιτοκίων έχει καθυστερήσει

Τροφή στα σενάρια για επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δίνει ο James Bollard, ο επικεφαλής της Fed του Σαν Λούις. Μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε πως με την σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, η Fed έχει ήδη καθυστερήσει να προχωρήσει σε εξομάλυνση του κόστους δανεισμού.

Σημειώνεται πως μόλις την Παρασκευή, ανακοινώθηκε πως η αμερικανική οικονομία δημιούργησε το Φεβρουάριο 295.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,5% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, εκπλήσσοντας άπαντες. Σύμφωνα με τον κ. Bullard, το φθινόπωρο το ποσοστό της ανεργίας θα υποχωρήσει κάτω από το 5% - δηλαδή σχεδόν στα επίπεδα που ήταν «τα χρόνια της φούσκας» κατά τη δεκαετία του 1990. 

Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed είναι η βασική αιτία για τη σημαντική ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος στο υψηλότερο επίπεδο 12 ετών, καθώς ο δείκτης δολαρίου αγγίζει το 99.

«Έχουμε ήδη αργήσει στη διαδικασία» δήλωσε ο κ. Bullard και συμπλήρωσε: «Αυτά τα μεγέθη για την οικονομία δεν αρκούν για να δικαιολογηθεί πολιτική μηδενικών επιτοκίων». Υποστήριξε μάλιστα πως ακόμη κι αν η Fed αυξήσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο, θα πρόκειται και πάλι για «πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική» που θα διαρκέσει για δύο περίπου χρόνια καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι σταδιακές και θα εξαρτώνται από τα οικονομικά μεγέθη.

«Η κατάσταση βελτιώνεται ταχύτατα» δήλωσε ο κ. Bullard και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα ή σύντομα ώστε να είμαστε στη σωστή θέση καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v