Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατούν τα υψηλά οι αγορές της Ασίας

Με την στήριξη από τη Fed, την ανάκαμψη του δολαρίου, αλλά και τις εξελίξεις χθες από τις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας διατήρησαν τα κέρδη της εβδομάδας.

Με σταθεροποιητικές τάσεις κλείνει για τις ασιατικές αγορές μία αρκετά ενδιαφέρουσα εβδομάδα που έφερε το χρηματιστήριο του Τόκιο σε νέο υψηλό 15ετίας και της Σαγκάης στο υψηλότερο επίπεδο 7 ετών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 19.560 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,28% στις 24.401 μονάδες. Ο κορεατικός Kοspi έκλεισε με οριακή υποχώρηση 0,03% στις 2037 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,4% στις 5936 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,98% στις 3617 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,38% στις 3892 μονάδες. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε αυτή την εβδομάδα μήνυμα στις αγορές πως θα προχωρήσει μεν σε αυξήσεις επιτοκίων – όπως αναμενόταν- αλλά με βραδείς ρυθμούς. Η διαβεβαίωση αυτή, όπως και η υποβάθμιση των προβλέψεων της Fed για ανάπτυξη και πληθωρισμό, οδήγησαν πολλούς αναλυτές στην εκτίμηση πως τα αμερικανικά επιτόκια ίσως να μην αυξηθούν τελικά τον Ιούνιο – όπως είχε αρχικά προεξοφληθεί – αλλά το Σεπτέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε ώθηση στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Στην Ασία όμως, υπήρξε μία εστία προβληματισμού, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος. Όμως, η πτωτική πορεία του δολαρίου, κράτησε μόνο 24 ώρες. Από την Πέμπτη, το αμερικανικό νόμισμα έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος, (διαμορφώνεται στα 120,75 γεν, ενώ είχε υποχωρήσει στα 119,25 γεν) κι έτσι παρέχεται στήριξη στην χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v