Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έξι μηνών οι αγορές της Ασίας

Σε ανοδική τροχιά οι ασιατικοί δείκτες με την ανάπαυλα στο ράλι του δολαρίου. Η προσοχή στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Κίνα και Ιαπωνίας. Ξεχωρίζουν Sharp και Noble Group.

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες παίρνοντας την σκυτάλη από τη Wall Street, ενώ το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,99% στις 19.754 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,42% στις 24.477 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή υποχώρηση 0,03% στις 2036 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,26% στις 5921 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,95% στις 3687 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,04% στις 3972 μονάδες.

«Με τον DAX πάνω από τις 12,000 μονάδες, τον FTSE πάνω από τις 7.000 και τον CAC  πάνω από τις 5.000 μονάδες, υπάρχει νέα τάση αισιοδοξίας» εξηγεί ο Stan Shamu της IG Markets, αποδίδοντας τις εξελίξεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η προσοχή εστιάζεται τώρα στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών Κίνας και Ιαπωνίας. Ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε από την προηγούμενη εβδομάδα πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών για την στήριξη της οικονμίας, πυροδοτώντας σενάρια για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Στην Ιαπωνία παράλληλα, το ενδιαφέρον τράβηξε η συνάντηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε με το διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας. «Το κλίμα για το ιαπωνικό χρηματιστήριο είναι θετικό και το όριο των 20.000 μονάδων είναι ορατό βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Isao Kubo, της Nissay Asset Management.

Παράλληλα, οι παγκόσμιες αγορές επηρεάζονται από την ανάπαυλα στο ράλι του δολαρίου. Με τη Fed να στέλνει το μήνυμα πως οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι αργές και ίσως να μην ξεκινήσουν τον Ιούνιο, το αμερικανικό νόμισμα σταμάτησε το ράλι των τελευταίων μηνών που το είχε οδηγήσει σε υψηλό 12 ετών. Το δολάριο βρέθηκε στα 119,92 γεν από 120.03 γεν την Παρασκευή.

«Τα νομίσματα είναι βασικός παράγοντας τάσης στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές τελευταία, αλλά η δυναμική αρχίζει να αλλάζει» παρατηρεί και ο Herald van der Linde της HSBC. Ο δείκτης δολαρίου παραμένει αμετάβλητος στο 97,867 αφού ολοκλήρωσε την χειρότερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Οκτώβριο του 2011. Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού ενισχύεται κατά 0,6%, για πέμπτη συνεχή ανοδική συνεδρίαση.

Από πλευράς μετοχών ξεχωρίζει η Sharp με άνοδο 3,4% καθώς ο πρόεδρος της Hon Hai Precision – γνωστή και ως Foxconn – δήλωσε ότι θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη στον ιαπωνικό βραχίονα. Επίσης, η μετοχή της Noble Group, της μεγαλύτερης εταιρείας συναλλαγής εμπορευμάτων στην Ασία, ενισχύεται κατά 3,4% καθώς η διοίκηση δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την Iceberg Research. Πρόκειται για την ανώνυμη ομάδα που κατηγόρησε τη Noble για λογιστική απάτη σε τρεις ξεχωριστές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Noble έχει βουλιάξει κατά 30% από τότε που δημοσιεύθηκαν οι καταγγελίες..

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v