Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Προβληματισμός από τα απογοητευτικά μεγέθη της Κίνας. Σε χαμηλό 11 μηνών ο δείκτης ΡΜΙ. Καλύπτει το χαμένο έδαφος το δολάριο.

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τις αρνητικές εκπλήξεις για την κινεζική οικονομία και να προβλέψουν ποια θα είναι η αντίδραση του Πεκίνου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 19713 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,31% στις 24.418 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 2041 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX υψηλότερα κατά 0,23% στις 5934 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,23% στις 3679 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,27% στις 3961 μονάδες.

Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αιφνιδίασε άπαντες υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο 11 μηνών. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 49,2 το Μάρτιο ( κάτω από το «φράγμα» του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων) από 50,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή υποχώρηση στο 50,6.

«Ο σημερινός δείκτης ΡΜΙ είναι ένα ακόμη απογοητευτικό στοιχείο για την Κίνα και ενισχύει την άποψή μας ότι η οικονομία πιθανότατα επιβραδύνθηκε απότομα το πρώτο τρίμηνο» αναφέρουν οι αναλυτές της Capital Economics.

«Η αγορά είναι ευαίσθητη στις καλές ειδήσεις, αλλά δεν αντιδρά στις αρνητικές ειδήσεις» εξηγεί ο Νοριχίρο Φοθτζίτο, της Mistubishi UFJ Morgan Stanley και συμπληρώνει: «Είναι όμως, φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ρευστοποίηση κερδών».

Μόλις χθες άλλωστε, οι αγορές της Ασίας είχαν βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες σε υψηλό 15 ετών και της Σαγκάης σε υψηλό 7 ετών.

Το αμερικανικό νόμισμα παράλληλα – που έχει αναχθεί στο θέμα των ημερών- συνέχισε να κινείται ανοδικά. Ενισχύεται κατά 0,1% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 119,64 γεν, αν και βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τα 121,20 της Παρασκευής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v