Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Οι διορθωτικές κινήσεις στο δολάριο και οι νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή προβληματίζουν τους επενδυτές. Πτώση 1,4% στο Τόκιο καθώς το ισχυρό γεν πλήττει τις εξαγωγές. Ισχυρή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τη νέα αστάθεια στη Μέση Ανατολή που προκάλεσε και σημαντική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 1,39% στις 19.471 μονάδες, . Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,01% στις 24.530 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,99% στις 2022 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,47% στις 5849 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο αυστραλιανός δείκτης καταγράφει για το 2015 κέρδη 10%.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,27% στις 3670 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,04% στις 3941 μονάδες.

Η τιμή πετρελαίου Brent καταγράφει άλμα 2,4% στα 57,82 δολ. ανά βαρέλι καθώς η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη. Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI επίσης ενισχύεται κατά 2,4% στα 50,35 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε εκτιναχθεί κατά 3,6%. Η διορθωτική πορεία που καταγράφει το δολάριο έδωσε επίσης ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων. Δεδομένου ότι οι συναλλαγές εμπορευμάτων γίνεται στο αμερικανικό νόμισμα, η υποχώρηση του δολαρίου αυξάνει τη ζήτηση.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες και στη Wall Street λόγω των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών που ανακοινώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά (μέγεθος που θεωρείται οιωνός για τις επιχειρηματικές επενδύσεις) αιφνιδιαστικά μειώθηκαν κατά 1,4% το Φεβρουάριο. «Είναι ένα ακόμη απογοητευτικό μέγεθος για τη μεγαλύτερη οικονομία. Δεδομένου μάλιστα ότι η Fed στην τελευταία συνεδρίαση φάνηκε λιγότερο σκληρή από ότι αναμενόταν, ορισμένοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το πότε θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της» σχολιάζουν οι Financial Times εξηγώντας την πορεία των χρηματιστηρίων αλλά και του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την πορεία του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, υποχωρεί κατά0,2% στα 96,79. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο υποχωρεί στα 118,94 γεν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v