Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένες οι αγορές της Ασίας

Περιορισμένες κινήσεις και μικτά πρόσημα για τους ασιατικούς δείκτες. Απογοητεύουν τα μεγέθη για την ιαπωνική οικονομία. Διορθωτικές κινήσεις στην τιμή του πετρελαίου αν και η προσοχή παραμένει στραμμένη στη Μέση Ανατολή.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα απογοητευτικά μεγέθη για την ιαπωνική οικονομία και να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 19.285 μονάδες. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για την ιαπωνική αγορά ήταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή όπως οποίος έμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία δεν ενισχύεται, εξέλιξη που απογοητεύει σημαντικά τις αγορές αλλά και την κυβέρνηση που συνεχίζει τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2%. Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 11ο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν, δηλαδή κατά 0,7% έναντι πρόβλεψης στο 0,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,16% στις 24.459 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,14% στις 2019 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,67% στις 5888 μονάδες.

Στην τιμή του πετρελαίου καταγράφονται διορθωτικές κινήσεις μετά το χθεσινό ράλι που προκάλεσε η αεροπορική επίθεση από ένα μπλοκ 10 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών έναντι των Σιιτών ανταρτών της Υεμένης. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 1,5% στα 58,30 δολ ανά βαρέλι, ενώ χθες βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα 60 δολ. καταγράφοντας ράλι 6%.

«Η σύγκρουση στην Υεμένη επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια της Ασίας κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Εάν η ένταση κλιμακωθεί σε  βαθύτερη τοπική σύγκρουση, τότε θα ενισχυθεί και η τάση απομάκρυνσης και από τις τοποθετήσεις ρίσκου» εξηγεί ο Stan Shamu, της IG.

Στην κινεζική αγορά πάντως, το κλίμα ήταν θετικό μετά τις ανακοινώσεις του Πεκίνου για χαλάρωση των κανόνων για τις ξένες επενδύσεις. Ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,27% στις 3691 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,55% στις 3971 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο κλάδος ακινήτων με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά 3,9% καθώς δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Πεκίνο εξέδωσε διατάγματα στις τοπικές κυβερνήσεις να επιδοτήσουν 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v