Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υψηλό 7ετίας φλερτάρει η κινεζική αγορά

Πράσινα τα ασιατικά ταμπλό. Προσδοκίες για νέα χαλάρωση νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. Τι δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Ανοδικά κινούνται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ασίας με τη Σαγκάη να καταγράφει ισχυρά κέρδη και την προσοχή των επενδυτών να στρέφονται στις κινεζικές αρχές εν αναμονή νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 19.411 μονάδες, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 3,4% το Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για μείωση κατά 1,9%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 1,8% στις 24.925 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,51% στις 2030 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,16% στις 37790 μονάδες και ο CSΙ 300 κατά 2,44% στις 4068 μονάδες. Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοτσουάν δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα χρειάζεται να επαγρυπνεί για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού και της οικονομικής επιβράδυνσης. «Ο πληθωρισμός στην Κίνα υποχωρεί. Χρειάζεται να είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η Κίνα έχει περιθώρια δράσης», εντείνοντας τα σενάρια για νέες κινήσεις χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ επίσης ήταν ενθαρρυντικά για τις αγορές. Την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσε μεν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν φέτος, τόνισε όμως, ότι ο ρυθμός της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα είναι βραδύς και θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Ο αυστραλιανός ASX έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 5816 μονάδες με τον ενεργειακό κλάδο να μπαίνει στο στόχαστρο και τον σχετικό κλαδικό δείκτη να καταγράφει βουτιά μεγαλύτερη του 4%. Η τιμή του πετρελαίου άλλωστε κινείται πτωτικά, καθώς το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να κλείσουν την πυρηνική συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάργηση των πετρελαϊκών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 42 σεντ, στα 55.99 δολ. ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v