Νέες πιέσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας

Στο κόκκινο για δεύτερη συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας. Προβληατισμός για το sell off στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων. Ανακάμπτει το πετρέλαιο με το Brent να ξεπερνά τα 68 δολ. Κλειστό λόγω αργίας το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στις ασιατικές αγορές, καθώς το διεθνές sell off που καταγράφεται στα κρατικά ομόλογα, από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία δημιουργεί νευρικότητα. Οι έντονες διορθωτικές κινήσεις που καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά κρατικών ομολόγων επηρεάζουν και τις χρηματιστηριακές  αγορές της Ασίας. Αρκετοί επενδυτές προβληματίζονται για το εάν αυτή η αλλαγή της τάσης στην αγορά ομολόγων ενδέχεται να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις κερδών και σε άλλες τοποθετήσεις.

Έτσι, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,24% στις 27.690 μονάδες, Ο Κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 1,3% στις 2104 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX χαμηλότερα κατά 2,15% στις 5690 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,57% στις 4274 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,06% στις 4594 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο παραμένει κλειστό όλη την εβδομάδα λόγω αργίας.

Τα κρατικά ομόλογα ήταν η τοποθέτηση με την καλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, χάρη στην αντισυμβατική νομισματική πολιτική που ακολούθησαν αρκετές κεντρικές τράπεζες, με τελευταία την ΕΚΤ. Υπάρχουν όμως, πλέον ενδείξεις κόπωσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) έχουν μειωθεί ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Έτσι, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία κινούνται τις τελευταίες ημέρες απότομα ανοδικά.

Αντίστοιχα, τα χρηματιστήρια της Ασίας έχουν υποχωρήσει κατά 3% από το υψηλό 7ετίας που κατέγραψαν στις 29  Απριλίου. Σήμερα, ο MSCI Ασίας Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 0,8%.

«Οι παρατηρητές των αγορών δυσκολεύονται να κατανοήσουν το ταυτόχρονο sell off στα χρηματιστήρια ευρωζώνης, ΗΠΑ και διεθνώς παράλληλα με την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η τιμή πετρελαίου Brent πέρασε τα 68 δολ. ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς Bund έχει υπετριπλασιαστεί μέσα σε 4 συνεδριάσεις κυρίως λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, άγγιξε το 0,517%  εκμηδενίζοντας όλα τα κέρδη του έτους. Μόνο την Τρίτη, οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκαν μεταξύ 27 και 30 μονάδων βάσης.  «Το τρέχον sell off στα ομόλογα φαίνεται πως σχετίζεται με τις αγορές της ευρωζώνης» εξηγεί και ο Ashish Agrawall της Credit Suisse

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v