Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Σημαντική πτώση για τις αγορές της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, όμως Τόκιο και Κορέα σημειώνουν κέρδη βρίσκοντας στήριξη στο δολάριο. Η προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι ανησυχίες για την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, σε συνδυασμό με την διόρθωση στις κινεζικές αγορές μετά τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων τριών μηνών, οδήγησαν χαμηλότερα τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους δείκτες σε Σαγκάη και Κίνα μάλιστα να υποχωρούν έως και 6,7%.

Αντιθέτως, η ενίσχυση του δολαρίου σε υψηλό 13 ετών έναντι του γεν, λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed φέτος, έδωσε στήριξη στο Τόκιο και την Κορέα, που κινήθηκαν ανοδικά.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,8%, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 20.551,46 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,16% ο δείκτης Kospi στις 2.110 μονάδες, κατά 0,17% υποχώρησε ο δείκτης ASX στις 5.714,6 μονάδες, ενώ ο κινεζικός δείκτης CSI κατέγραφε απώλειες 6,7% στις 4.834 μονάδες, 6,5% ο δείκτης Shanghai Composite στις 4.620 μονάδες και 2,53% ο δείκτης Hang Seng στις 27.371 μονάδες.

Η πτώση στους κινεζικούς δείκτες έρχεται μετά την απόφαση του κινεζικού κρατικού ταμείου να μειώσει τα μερίδιά του σε τράπεζες, αλλά και διότι αρκετές μεγάλες χρηματιστηριακής προχώρησαν σε αυστηροποίηση των απαιτήσεων για το margin financing, πυροδοτώντας φόβους για λήψη περαιτέρω μέτρων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για μείωση της "μόχλευσης" στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v