Νέα «βουτιά» στις ασιατικές αγορές λόγω κινεζικού PMI

Μαζική στροφή των επενδυτών στην "ασφάλεια" των ομολόγων και του χρυσού, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον τομέα της μεταποίησης της Κίνας. Εβδομαδιαία πτώση μεγαλύτερη του 11% στους κινεζικούς δείκτες

Σε ελεύθερη πτώση οι ασιατικές αγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το κινεζικό PMI, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό εξίμισι ετών. Αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να στραφούν μαζικά στην "ασφάλεια" των ομολόγων και του χρυσού. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική μεταποίηση έδειξαν ότι ο δείκτης Caixin/Markig υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων εξίμισι ετών τον Αύγουστο, λόγω πτώσης στην εγχώρια και εξαγωγική ζήτηση. Αυτά τα στοιχεία, μετά και τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιούλιο, αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. 

Πιέσεις δέχονται και οι τιμές του πετρελαίου και των τίτλων των αναδυόμενων αγορών, καθώς οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας δημιουργούν αναταράξεις στις αγορές. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 2,1%, ενώ με απώλειες 2,98% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 19.435,83 μονάδες. 

Πτώση 1,55% για τον δείκτη Hang Seng στις 22.404 μονάδες, 1,34% για τον δείκτη ASX στις 5.224 μονάδες, 2,01% για τον δείκτη Kospi στις 1.876 μονάδες.

Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 4,3% στις 3.507 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 11,5% στην εβδομάδα, και ο δείκτης CSI με πτώση 4,6% στις 3.589 μονάδες, με τις απώλειές του στην εβδομάδα να αγγίζουν το 11,9%

Σημειώνεται πως, καθώς η εβδομαδιαία πτώση των κινεζικών δεικτών πλησιάζει το 12%, δημιουργούνται ερωτήματα για το κατά πόσο η σειρά των μέτρων που έλαβε η κινεζική αγορά μπορούν πράγματι να σταθεροποιήσουν τις τιμές των μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v