Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παγωμένες" οι ευρωαγορές ενόψει Fed

Έντονη νευρικότητα καθώς ξεκινά η συνεδρίαση της Fed. Το πρώτο βήμα στο περιβόητο tapering περιμένουν οι αγορές. Στο στόχαστρο οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Πτώση 2,2% για τη Lloyds. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Κλίμα νευρικότητας επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενόψει της συνεδρίασης της Fed που ξεκινά σήμερα. Απαντήσεις αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης, αλλά αναλυτές και επενδυτές αναμένουν την πρώτη κίνηση του περιβόητου tapering, δηλαδή της μείωσης των αντισυμβατικών μέτρων με τα οποία η Fed πλημμύρισε την αγορά με ρευστότητα στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,23% στις 8592 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,32% στις 4138 μονάδες και στο Λονδίνο , ο FTSE 100  κατά 0,22% στις 6.605 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,67% στις 8937 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1.1% στις 5952 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά κατά 7360,03% στις 17.647 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η νευρικότητα παραμένει παρά τις θετικές εκπλήξεις που υπήρξαν για την οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης κλίματος του ινστιτούτου ZEW κατέγραψε νέο άλμα και μάλιστα σε υψηλό 3τείας, ενώ οικονομολόγος του ιδρύματος διακήρυξε πως τα χειρότερα για την ευρωζώνη έχουν περάσει. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με άρθρο του στους Financial Times κηρύσσει το τέλος της ύφεσης για την ευρωζώνη. 

Παρά ταύτα, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις κινήσεις της Fed, ενώ ευδιάκριτη είναι η τάση στις χρηματιστηριακές αγορές και για διορθωτικές κινήσεις από τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης. Η παραίτηση του Λόρενς Σάμερς από την κούρσα διαδοχής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε ώθηση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα και μάλιστα σε υψηλά 5ετίας. Το επικρατέστερο φαβορί πλέον για τη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκε στο τιμόνι της Fed είναι η Τζάνετ Γέλεν, η οποία φαίνεται πως δεν είναι υπέρμαχος της ταχείας εξομάλυνσης στη νομισματική πολιτική.

«Οι πιέσεις ρευστοποιήσεων παραμένουν αδύναμες. Δεν είμαστε σε μία κατάσταση όπου ο κόσμος θέλει να μειώσει τις θέσεις του, έτσι κάθε υποχώρηση είναι αγοραστική ευκαιρία» δήλωσε ο Gerard Sagnier της Aurel BGC

Έντονες πιέσεις δέχεται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς έγινε γνωστό ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γηραιά Ήπειρο βυθίστηκαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Continental με κάθετη πτώση 4,1% καθώς δημοσιεύματα φέρουν το βασικό μέτοχο να προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη.

Πτώση 2,2% καταγράφει και η μετοχή της Lloyds καθώς η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση του 6% της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v