ZEW: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά όχι για Ελλάδα

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW ενισχύθηκε στο 49,6 το Σεπτέμβριο από 42 τον προηγούμενο μήνα. Αιτία είναι η βελτίωση των προοπτικών για την ευρωζώνη. Τα χειρότερα έχουν περάσει για την ευρωζώνη, αλλά όχι και για την Ελλάδα, λέει το ZEW.

ZEW: Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά όχι για Ελλάδα

Νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφει το οικονομικό ινστιτούτο ZEW για τη Γερμανία, κηρύττοντας μάλιστα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την ευρωζώνη, αλλά όχι για την Ελλάδα.

Ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στο 49,6 από 42 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την υψηλότερη ένδειξη από τον Απρίλιο του 2010.Στην σχετική ανακοίνωση το ινστιτούτο αναφέρει πως η γερμανική οικονομία ανακάμπτει και την ενίσχυση του δείκτη στη βελτίωση των προοπτικών για την ευρωζώνη.

 «Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη (από τα στοιχεία) ήταν πως η ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση» δήλωσε ο οικονομικής αναλυτής του ZEW, Μίκαελ Σρέντερ και συμπλήρωσε: «Η ενίσχυση του ΑΕΠ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ελάφρυνση των κρατικών προϋπολογισμών. Κατά συνέπεια πιστεύω ότι τα χειρότερα έχουν περάσει (για την περισσότερη ευρωζώνη) αλλά όχι για την Ελλάδα»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι υλοποιούνται οι πιο υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη, ειδικότερα στους κλάδους που αφορούν στις εξαγωγές. Οι προοπτικές για τη ιδιωτική κατανάλωση έχουν επίσης βελτιωθεί αλλά όχι τόσο όσο οι κλάδοι που προσανατολίζονται στις εξαγωγές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v