Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα στις ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ενόψει Πάσχα. Διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Προβληματισμός για τα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ καθησυχάζει η Γέλεν.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αντικρουόμενες τάσεις, ενώ παράλληλα διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,14% στις 9304 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,04% στις 4403 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,26% στις 6.567 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,2% στις 10.247 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI ενισχύεται κατά 0,13% στις 7352 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,4% στις 21.447 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο, αλλά με οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ δεν ήταν θετική, με την Google να απογοητεύει καθώς τα έσοδα που ανακοίνωσε ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Αντίστοιχα, η μετοχή της SAP υποχωρεί κατά 3,9%, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε πως ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος θα επιδεινώσουν τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Βουτιά 6,2% καταγράφει η μετοχή της Remy Cointreau καθώς η εταιρεία οινοπνευματωδών προειδοποίησε για μείωση λειτουργικών κερδών κατά 35% - 40%.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι δηλώσεις της επικεφαλής της Fed,  Τζάνετ Γέλεν στηρίζουν την αγορά. Στις ΗΠΑ, η Μπεζ Βίβλος της Fed καταγράφει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες και αναφέρει πως σε οχτώ από τις δώδεκα περιφέρειες της κεντρικής τράπεζας η οικονομία κινήθηκε με «ήπιο προς μέτριο» ρυθμό. Παράλληλα, η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πως η πρόβλεψη για επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης και σταθερών τιμών ως τα τέλη του 2016 «είναι εφικτή. Κατά την διάρκεια ομιλίας της στο Economic Club of New York, η διοικητής της κεντρικής τράπεζας έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι η εν λόγω πρόβλεψη «απέχει δύο χρόνια» και δείχνει ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη», διαβεβαιώνοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα. Τα σχόλια της κ. Yellen ξεκαθαρίζουν το τοπίο όσον αφορά την πολιτική της Fed για τα επιτόκια, αίροντας τη σύγχυση που είχε δημιουργήσει προηγούμενη δήλωση της ότι θα αυξήσει τα επιτόκια έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η επικεφαλής της Fed κατέστησε σαφές στην ομιλία της την Τετάρτη, πως η αύξηση των επιτοκίων βασίζεται αποκλειστικά στην πρόοδο που σημειώνεται στην επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v