Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι αγορές της Ευρώπης

Διστακτικά βήματα ανόδου για τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Η αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις της Fed. Θετικά μηνύματα από το "μέτωπο" των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ξεχωρίζουν Alcatel, Barclays και Renault.

Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου καθώς οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δεν έκρυβαν τελικά μεγάλες εκπλήξεις, ενώ παράλληλα οι ειδήσεις από τα εταιρικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικές.

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,41% στις 9120 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,71% στις 4139 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται οριακά χαμηλότερα κατά 0,08% στις 6.449 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακή άνοδο 0,06% στις 10.253 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,46% στις 5173 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,35% στις 19.223 μονάδες.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Barclays η οποία καταγράφει άνοδο 1,7% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Μίνι ράλι 4,7% καταγράφει και η μετοχή της Renault καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 6,7% στο τρίμηνο. Η μετοχή της Alcatel - Lucent απογειώνεται με κέρδη 12% καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση ζημιών στο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Deutsche Lufthansa υποχωρεί κατά 1,85 καθώς προχώρησε σε υποβάθμιση στόχων για το 2015.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι επενδυτές περίμεναν κυρίως ενδείξεις για το μείζον θέμα των επιτοκίων. Η Fed όμως, διατήρησε την προηγούμενη καθοδήγηση λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για «σημαντικό» κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.

Το δολάριο πάντως, βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος  καταγράφοντας άνοδο 0,7% στα 109,145 γεν. Έναντι του ενιαίου νομίσματος το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε στα 1,2605 δολ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αμερικανική οικονομία καθώς αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ με τους αναλυτές να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο τρίμηνο. Το ζητούμενο είναι εάν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να στηρίξει τις αναδυόμενες αγορές, που κινδυνεύουν με εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed κλείνει την στρόφιγγα της προσφοράς.

Επίσης, αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για την ευρωζώνη και κυρίως οι δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v