Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά στο κόκκινο οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ισπανία με τις τραπεζικές μετοχές στο στόχαστρο. Η δήλωση της ΕΒΑ που έφερε αναστάτωση. Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη Monte dei Paschi di Siena. Κάτω από το $1,26 το ευρώ.

Αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με τις τραπεζικές μετοχές στις χώρες της περιφέρειας να μπαίνουν στο στόχαστρο. Εκτός από την ελληνική αγορά, οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ υπάρχει αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Monte dei Paschi di Siena.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 1,64% στις 8.933 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,02% στις 4.068 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100  κατά 0,96% στις 6.399 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 2,15% στις 10.027 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 3,21% στις 5.034 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 2,19% στις 18.738 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις δέχονται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός δείκτης του FTSE Eurofirst υποχωρεί 1,6%. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής Αντρέα Ένρια προειδοποίησε τις τράπεζες «να μην αισθάνονται πολύ ασφαλείς μετά τα stress tests» συμπληρώνοντας πως αναφέρεται ακόμη και σε εκείνες που πέρασαν. «Μετά από κάποια θετικά σχόλια στην αρχή, τώρα υπάρχει μία διαφορετική, αρνητική ανάγνωση για τα stress tests από την αγορά» αναφέρει trader στο πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει παράλληλα πως οι επενδυτές «σταθμίζουν και την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed». Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να διατηρήσει την προηγούμενη καθοδήγηση για τα επιτόκια λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτήν τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για σημαντικό κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω πως κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.

Το δολάριο πάντως βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος  καταγράφοντας άνοδο 0,7% στα 109,145 γεν. Το ευρώ από την πλευρά του κινείται πτωτικά, περνώντας το φράγμα του $1,26, καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2587 δολ.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην αμερικανική οικονομία καθώς αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ με τους αναλυτές να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης 3% για το τρίτο τρίμηνο. Το ζητούμενο είναι εάν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι τόσο ισχυρή ώστε να στηρίξει τις αναδυόμενες αγορές, που κινδυνεύουν με εκροές κεφαλαίων καθώς η Fed κλείνει τη στρόφιγγα της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v