Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη

Απώλειες 0,3% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη. Εντονότερες οι πιέσεις στο Νότο με πτώση 2,4% στη Λισαβόνα. Ελεύθερη πτώση του Brent στα 71,43 δολ. μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Υποβαθμίζει η Nomura τον ενεργειακό κλάδο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Ήπιες πιέσεις δέχονται οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ ο ενεργειακός κλάδος, βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς ο ΟΠΕΚ φαίνεται να χάνει τη δυνατότητα συγκράτησης ελέγχου των τιμών.

Ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,34% στις 9941 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,36% στις 4366 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,74% στις 6.675 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,07% στις 10.720 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,96% στις 5184 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,67% στις 19.965 μονάδες.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου Brent καταγράφει κάθετη πτώση στα 71,53 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία πρακτικά μπλόκαρε τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Ο δείκτης του ενεργειακού κλάδου συνεχίζει σε κάθετη πτώση, υποχωρώντας κατά 7,6% μέσα σε δύο συνεδριάσεις. Το δολάριο παράλληλα, κινείται ανοδικά εντείνοντας τις πιέσεις στην τιμή του χρυσού (1.184 δολ. ανά ουγκιά) και των βασικών μετάλλων. Συνεπεία των εξελίξεων, η Nomura Securities  προχώρησε σε υποβάθμιση του ενεργειακού κλάδου μειώνοντας τιμές στόχους για BG Group, Total, Statoil, BP, ENI, Shell, Repsol και άλλους.

Η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί κατά 2,1%, της Shell κατά ,1%, της ΒG Group κατά 4,8% και της Total κατά 3,1%. «Πολλές γεωτρήσεις γίνονται με δάνεια και αυτό αλλάζει από σήμερα το πρωί» εξηγεί ο ειδικός σύμβουλος για τον ενεργειακό κλάδο Philip Verleger ο οποίος προέβλεψε ότι θα εγκαταλειφθούν αρκετά project. Ο Oswald Clint της Bernstein Research προσέθεσε: «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα βαθύ μαχαίρι στις κεφαλαιακές δαπάνες των πετρελαιοπαργωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ».

Ένα ανώτατο στέλεχος δυτικής πετρελαϊκής, μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι δεν θα εκπλαγεί εάν η τιμή του αργού υποχωρήσει και στα 60 δολ ανά βαρέλι. Παρόμοια πρόβλεψη διατύπωσε και ο Igor Sechin της ρωσικής Rosneft, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι η τιμή του αργού μπορεί να πέσει σε αυτά τα επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ευρωζώνη, δημιουργούν νέες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,3%, παρά τα μέτρα και την ισχυρή ρητορική του Μάριο Ντράγκι, με αποτέλεσμα πολλοί να εκτιμούν πως το θέμα των νέων μέτρων τίθεται ξανά επί τάπητος ενόψει της συνόδου της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v