Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση πληθωρισμού στο 0,3%

Νέες προκλήσεις για την ΕΚΤ με την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,3%. Επιδεινώνονται οι αποπληθωριστικές τάσεις με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Αμετάβλητη η ανεργία στο 11,5%.

Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση πληθωρισμού στο 0,3%

Προβληματισμό δημιουργεί η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ειδικότερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που καταγράφεται και ραγδαία υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο. 

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία της Eurostat είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών - όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters - αλλά απέχουν πολύ από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αναφέρει συγκεκριμένα, πως κάτω από το 1% ειναι η "ζώνη κινδύνου" για τον πληθωρισμό. 

Καταλύτης ήταν η μείωση των τιμών στην ενέργεια κατά 2,5% σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Έκτοτε όμως, έχει καταγράφει νέα κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Με τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφώνεται κάτω από τα 72 δολ. ανά βαρέλι. 

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε πως το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη έμεινε αμετάβλητο στο 11,5% για τρίτο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των ανέργων μάλιστα αυξήθηκε κατά 60.000 στα 18,39 εκατ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v