Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Αιφνιδιαστική συρρίκνωση στη βιομηχανία

Έντονος ο προβληματισμός για την κινεζική βιομηχανία που κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα. Κάτω από το 50 ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC. Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής βλέπουν οι αναλυτές. Πράσινο φως για δημόσιες επενδύσεις $31 δισ. δίνει το Πεκίνο.

Κίνα: Αιφνιδιαστική συρρίκνωση στη βιομηχανία

Απογοητεύουν τα νέα στοιχεία για το βιομηχανικό κλάδο της Κίνας και δημιουργούν νέους προβληματισμούς για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και οδηγούν σε πτωτική τροχιά το μαύρο χρυσό. Ο δείκτης PMI της HSBC για τις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 49,5 από 50 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg – προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 48,5.

 «Η υποχώρηση του ΡΜΙ κάτω από το 50 είναι κακή είδηση» εξηγεί και ο  Will Yun της Hyundai Futures Corp. και συμπληρώνει: «Είναι μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει και δίνει στην κυβέρνηση της Κίνας νέους λόγους για να δράσει».

«Η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου συνεχίστηκε το Δεκέμβριο και υποδεικνύει ότι το τέλος του 2014 θα είναι αδύναμο» αναφέρει και ο Hongbin Qu επικεφαλής ανάλυσης της HSBC για την Κίνα και συμπληρώνει: «Η ενίσχυση των αποπληθωριστικών πιέσεων που θεμελιωδώς αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ζήτηση, δικαιολογούν την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες».

«Εκτιμούμε ότι οι αξιωματούχοι θα απαντήσουν με νέες μειώσεις επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας» έγραψε και ο Julian Evans Pritchard της Capital Economics.

Η Κίνα ήδη προχώρησε στις 21 Νοεμβρίου σε μείωση επιτοκίων. Σήμερα έκανε μία μεγάλη κίνηση στο «μέτωπο» της δημοσιονομικής πολιτικής, δίνοντας το πράσινο φως για έργα υποδομών 192 δισ. γουάν (31 δισ. δολ). Πρόκειται για έργα σε δρόμους και αεροδρόμια σε μία νέα προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v