Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσπασε το φράγμα των $60 το Brent

Τα νέα στοιχεία για τη διεθνή οικονομία εντείνουν την πτωτική πορεία στις τιμές του μαύρου χρυσού. Υποχώρηση του Brent στα 50 δολ. βλέπουν οι αναλυτές.

Σε νέο χαμηλό 5ετίας διολισθαίνουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς τα νέα οικονομικά μεγέθη από Κίνα, αλλά και ευρωζώνη προβληματίζουν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών.

Οι δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τη γερμανική οικονομία αποδεικνύονται σημαντικά χαμηλότεροι των προσδοκιών δημιουργώντας ανησυχίες για την πορεία της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 51,4  από 51,7 τον προηγούμενο μήνα. Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της HSBC για τις δραστηριότητες του βιομηχανικού κλάδου της Κίνας υποχώρησε κάτω από το 50 που αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Η υποχώρηση του ΡΜΙ κάτω από το 50 είναι κακή είδηση» εξηγεί και ο  Will Yun της Hyundai Futures Corp. και συμπληρώνει: «Είναι μήνυμα ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη περάσει και δίνει στην κυβέρνηση της Κίνας νέους λόγους για να δράσει».

Η αντίδραση της αγοράς πετρελαίου ήταν άμεση. Η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 2,3% στα 59,63 δολ., σπάζοντας το φράγμα των 60 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Τα futures Ιανουαρίου για την ποικιλία πετρελαίου WTI υποχωρούν κατά 2,1% στα 54,75 δολ. ανά βαρέλι.

Ειδικότερα το Brent εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ακόμη και στα 50 δολ. ανά βαρέλι το 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές της αγοράς. «Φαίνεται πως η αγορά δεν μπορεί πλέον να αντιδράσει στο θέμα της υπερπροσφοράς» εξηγεί ο Hong Sung Ki, της Samsung Futures Inc.και συμπληρώνει: «Από την πλευρά της ζήτησης, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται ενώ χρειάζεται καιρός για να υποχωρήσει η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v