Στο 51,7 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Αναιμική ανάπτυξη 0,1% για το δ' τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία της Markit. Στο 51,7 ενισχύεται ο ΡΜΙ ευρωζώνης, ενώ Γαλλία και Γερμανία κατεβάζουν ταχύτητα.

Στο 51,7 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Προβληματισμό δημιουργούν τα νέα στοιχεία για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη. Οι δείκτες ΡΜΙ υποδεικνύουν αδύναμη ανάπτυξη, ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τιμές.

Συγκεκριμένα ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Markit διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στο 51,7 καταγράφοντας άνοδο από το 51,1 του Νοεμβρίου, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών. Τα στοιχεία της Markit είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που κατά μέσο όρο προέβλεπαν – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – διαμόρφωση του δείκτη στο 51,7.

«Σε γενικές γραμμές έχουμε μία πολύ απογοητευτική εικόνα μίας αδύναμης ευρωζώνης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανηγυρισμού. Ακόμη κι αν καταγράφεται σταθεροποίηση, είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης» δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Σημειώνει δε, πως ο δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στο 48, εξέλιξη που υποδεικνύει πως οι επιχειρήσει της ευρωζώνης ακολουθούν πολιτική μείωσης τιμών επί 33 μήνες.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών, ενισχύθηκε στο 51,9 από 51,1 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προσδοκιών για μικρότερη αύξηση στο 51,5. Ο δείκτης δραστηριοτήτων για τον κλάδο μεταποίησης ενισχύθηκε στο 50,8.

Τα στοιχεία για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης πάντως, προβληματίζουν. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε στο 51,4 από 51,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ της Γαλλίας βυθίστηκε περισσότερο σε περιοχή συρρίκνωσης δραστηριοτήτων, αγγίζοντας το 47,9.

«Η περιφέρεια βλέπει ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί η αδυναμία των χωρών του πυρήνα στην περιφέρεια και όλα να καταρρεύσουν ξανά» εξηγεί ο Γιούλιαμσον.

Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης κατά το τέταρτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο 0,1%, δηλαδή σε χαμηλότερο επίπεδο από το 0,2% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters της προηγούμενης εβδομάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v