Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση «μαμούθ» των επιτοκίων στη Ρωσία

Η κεντρική τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% με άμεση ισχύ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού. Άλμα μεγαλύτερο από 6% για το ρούβλι.

Αύξηση «μαμούθ» των επιτοκίων στη Ρωσία

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε μέσα στην νύχτα αύξηση των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την κάθετη πτώση που καταγράφει το ρούβλι.

Η κεντρική τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% με άμεση ισχύ. «Η απόφαση στοχεύει στο να περιορίσει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τα πληθωριστικά ρίσκα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είναι η έκτη αύξηση επιτοκίου το 2014 αφού προηγήθηκε η διάθεση 80 δισ. δολαρίων από τα διαθέσιμα, η οποία δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει την πτώση κατά 49% που καταγράφει το ρούβλι, το οποίο είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση φέτος.

Ο Βλ. Πούτιν, ο οποίος προκάλεσε την οργή των Δυτικών μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κίνηση που πυροδότησε κυρώσεις, κάλεσε για «σκληρά μέτρα» που θα χτυπήσουν τους κερδοσκόπους.

Τέτοια δραστικά μέτρα σύσφιξης θα φέρουν περισσότερο «πόνο» στην οικονομία, υποστηρίζουμε εδώ και καιρό ότι το θέμα δεν είναι αν αποφύγουμε την ύφεση αλλά μια πλήρη χρηματοοικονομική κρίση που προκαλείται από την βουτιά που καταγράφει το ρούβλι», δήλωσε στο Bloomberg ο Piotr Matys, αναλυτής στην Rabobank International του London.
Σημειώνεται ότι το ρούβλι υποχώρησε κατά 9,7% χθες στα 64,4455 δολάρια.

Το ρωσικό νόμισμα ενισχύεται κατά 6,3% έναντι του δολαρίου στα 62,7, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε βουλιάξει κατά 11%.

«Πετούν βελάκια στο σκοτάδι» δηλώνει η Σλάβα Ραμπίνοβιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Diamond Age Capital Advisers σχολιάζοντας την κίνηση της Μόσχας και συμπληρώνει: «Είναι πανικοβλημένοι. Το ρούβλι θα εκτιναχθεί, αλλά βραχυπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v