Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαιρετίζουν» τα αποτελέσματα των stress tests οι ευρωαγορές

Ράλι στις τραπεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της EBA. "Άλμα" 10% για την μετοχή της Monde dei Paschi. Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για την UniCredit. Αναστολή διαπραγμάτευσης όλων των παραγώγων στο Euronext λόγω τεχνικού προβλήματος.

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα αποτελέσματα των stress tests της EBA. 

Ωστόσο, για τον τραπεζικό κλάδο, η "χαρά" μάλλον δεν κράτησε πολύ, καθώς ο δείκτης Stoxx 600 Banking "γύρισε" σε αρνητικό έδαφος μετά το αρχικό ράλι κατά περίπου 1,3%, λόγω της πτώσης στις μετοχές των Raiffeisen, Bank of Ireland και UniCredit. Μάλιστα, για τη μετοχή της UniCredit, που άνοιξε με κέρδη +2,7%, αποφασίστηκε δυο φορές προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσής, την πρώτη μετά από πτώση 2,55% και τη δεύτερη καθώς έφτασε να υποχωρεί κατά 5%.

Ο με την μετοχή της Banca Monde dei Paschi να κάνει ράλι 10%, της Banco Popolare 7%, της Intesa San Paolo 4,2%, της Deutsche Bank να καταγράφει άνοδο 3,6%, και της Barclays 0,9%.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,56% στις 343 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.766 μονάδες, κατά 0,8% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.474 μονάδες και κατά 1% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.440. Κέρδη 1,2% καταγράφει ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 17.048 μονάδες, ενώ κατά 0,74% ενισχύεται ο ισπανικός IBEX στις 8.651 μονάδες..

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, ανεστάλη η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων στο Euronext, λόγω τεχνικού προβλήματος.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg, με περίπου τα δυο τρίτα των εταιρειών του Stoxx Europe 600 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες καταγράφουν πτώση κερδών 14%.

Συγκριτικά, στην Ασία τα κέρδη έχουν μειωθεί κατά 19%, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ΗΠΑ, με πτώση των κερδών κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι και μείωση των πωλήσεων κατά 0,5%. Στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων των ενεργειακών εταιρειών, τα κέρδη έχουν αυξηθεί κατά 1,1% και οι πωλήσεις κατά 3%.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αυτήν την εβδομάδα και οι αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική της πολιτική, μετά την απόφαση για Brexit, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v